09 Jan 2017

Kocka på svenska: Choklad

picture_ZD3I0n-2Björn Ekstrand är kursledare på vår populära chokladkurs. Han bor och arbetar i Mariehamn på Åland. För tillfället driver han Ålands Björntjänster Ab som är ett bolag som lagar luncher till vardags och catering av olika slag på beställning.  Han har drivit flera restauranger på Åland (Indigo Restaurang & bar, Umbra Krog & bar samt Jan Karlsgårdens Wärdshus).

Björn har varit i branschen sedan första jobbet som diskare 1994. Han har även hunnit göra en kort karriär i Oslo samt flera gästspel i Asien, bl.a. i Bangkok och Manilla. Nu har han jobbat många år och tycker det är kul att få träffa glada och intresserade elever.

“Mat är inte bara något man äter och som finns på tallriken, det är även upplevelser i form av dofter, konsistenser och ögonfröjd. Speciellt choklad är något som människan lärt sig att förfina till det yttersta”, säger Björn.

Chokladkurs, 1 lektion (45-75 min): 
I den här kursen kan du ta del av chokladens ursprung samt smaka på allt från vitchoklad till ren 100% ig mörk choklad. Vi kommer också att tävla i dofter, smaker och såklart i svenska! Kom ihåg! Det viktigaste är inte att delta, utan att vinna:)

Chokladkurs, 2-3 lektioner (ca 2,5 h):
Under kursen kommer Björn först att berätta om råvaran som eleverna skall få jobba med. Vad är skillnaden mellan mörk och ljus choklad? Vilken sort passar bäst till praliner, mousse o.s.v? Vilka kryddor passar bra med choklad? Därefter kommer eleverna själva få prova på att arbeta praktiskt med smaker, dofter och choklad.

Varje elev får även med sig hem några smakprov och ett recepthäfte.

Gruppstorlek och utrymme: 
Max 25 elever/grupp. Den längre chokladkursen ordnas alltid i ett skolkök, den korta kursen kan ordnas i ett vanligt klassrum. I kursen ingår kursledare, råvaror och ett recepthäfte samt de praliner i ask som eleverna får ta hem.

Årskurs: Chokladkursen lämpar sig bäst för elever i yrkesskola/institut men även högstadier och gymnasier är välkomna att pröva på kursen.

Tidsåtgång: 1 lektion eller c. 2,5 timmar/grupp

nimetön pärm
Kolla in Björns fina chokladrecept i “Kocka på svenska” receptboken

(PDF 3,7 MB)

Turnétider våren 2017:
v. 8 (20.-23.2.2017): Seinäjoki, Kristinestad, Kaskö