03 Jan 2017

Martin Appel – frilansjournalist

Martin Appel är frilansjournalist men arbetar även som konsumentredaktör på PC för Alla (Sveriges största it-tidning), nyhetsbyrån TT och Lärarförbundets tidning Origo. Martin har jobbat som journalist sedan 1992. I sin roll som PC för Alla-redaktör sitter Martin ibland i tv-soffan och kommenterar aktuella it-händelser. Han är också återkommande expert i radioprogrammet P4 Extra med Lotta Bromé. Han har tidigare arbetat som nyhetsjournalist på Ålands Radio och Ålands-tidningen. Dessutom har han skrivit guideboken: 3 dagar i Helsingfors.

Martin Appels lektionsämnen:

NÄTET GÖR SVENSKAN ROLIGARE
Sveriges tv-kanaler har de häftigaste ungdomsprogrammen, svensk radio spelar den senaste musiken, svenska tidskrifter skriver om de coolaste datorspelen och svenska bloggare vet allt om mode och trender.

Allt detta är tillgängligt även för finska ungdomar. Martin guidar till det bästa svenska medierna på nätet och visar exempel. Tanken är att inspirera eleverna till att använda sina kunskaper i svenska även efter skoltid. Se Martins lista på roliga sajter och webbsidor

DET HÄR GÖR EN JOURNALIST
Kändisfester, mingelpartyn, tv-soffor… Nej! Journalistjobbet är inte så glamouröst som många tror. Vad gör en journalist? Martin berättar om journalistjobbet och vad det betyder i praktiken.

  • Gruppstorlek: enligt önskemål (20-30 elever/grupp eller en storsamling)
  • Utrymme: ett klassrum med dator, videoprojektor och filmduk
  • Tidsåtgång: 1 lektion eller ca 45-60 min. Max längd 60 min.
  • Årskurs: Martin passar bäst som föreläsare på gymnasienivå och eleverna bör ha relativt goda kunskaper i svenska. Martins program kan även anpassas enligt önskemål. Läraren kommer då överens med Martin om upplägget i god tid innan besöket.

Turnétider våren 2017:
v. 19
(11.-13.5.2017) i Joensuu på SciFest. OBS! Workshopparna arrangeras endast på evenemanget. Läs mer om evenemanget här.
v. 20 (15.-17.5.2017) i huvudstadsregionen

BOKA Martin till skolan.