15 Oct 2015

Ritta Jacobsson

Ritta_bokhylla copy

Ritta Jacobsson
– sverigefinsk författare.

Ritta är född och uppvuxen i Tammerfors. Hon flyttade till Stockholm efter studentexamen och läste bl.a. statskunskap vid universitetet. Sedan 1994 är hon författare på heltid och skriver både ungdomslitteratur och kriminalromaner på svenska. Många av böckerna har översatts till finska; bl.a. Afrodite och döden som fick priset för årets bästa svenska ungdomsdeckare år 2006.

Under författarbesöken i finska skolor brukar intresset för böckerna vara stort. Eleverna vill ofta veta mer om skrivprocessen, och Ritta ger tips på hur en idé kan växa fram till en färdig berättelse. Programmets innehåll kan anpassas efter gruppens önskemål.

Målet är dels en rolig och intressant lektion, dels att ge eleverna en känsla av att det svenska språket är lätt att förstå och prata!

Rittas senaste bok: Han kallar sig Esmeralda (2014)
Selena är populär, snygg och kommer från en välbärgad familj. Magne bor i ett nedslitet hyreshus och jobbar extra på McDonalds. De går i samma klass på gymnasiet men hänger i helt olika kretsar. Så kommer hösten och plötsligt korsas Magnes och Selenas vägar, och en oväntad vänskap uppstår. Men det är inte okomplicerat att falla för någon som inte passar in i ens liv, och som ens vänner föraktar. Och när en film på en strippande tjej börjar spridas på internet och det visar sig att det är Selena som är tjejen i filmen ställs allt på sin spets. Selena söker tröst hos Esmeralda, som hon har träffat på nätet men ännu inte i verkliga livet. De chattar om allt möjligt och Selena känner att Esmeralda går att lita på, när alla andra sviker. Samtidigt skakas Sverige av rubriker om flickor som försvunnit efter att ha chattat med främmande män och för sent upptäcker Selena att allt inte är som det ser ut att vara.

Han kallar sig Esmeralda är en skrämmande bladvändare om ett otroligt aktuellt ämne. Det är också en bok om vänskap, kärlek och om att stå vid någons sida även när det är svårt.

Läs mer om Ritta.

Turné höst 2015:
v. 47: Tammerfors med omnejd

BOKA!