15 Jan 2015

#taggad – StreetArt workshop

Ordet ”taggad” på svenska används i vardagligt språk när man är laddad, peppad, på hugget, på tårna, fokuserad och full av verksamhetslust. Inom gatukonsten kan man tagga (bomärka) sitt konstverk.

#taggad är en workshop för gymnasielever i StreetArt och ordkonst på svenska kombinerad med DJ-skola.

Konstnären och pedagogen Kyösti Linna, artisten och journalisten Fredrik Furu och DJ:n Christa Aarnio besöker er skola med #taggad – en kreativ workshop i gatukonst, ordkonst och ny musik på svenska.

Under dagen lär sig eleverna grunderna i StreetArt och att använda sig av svenska ord och uttryck i gatukonst-formatet. Eleverna får dessutom lära sig grunderna i hur man DJ:ar. Vi jobbar på tre arbetsstationer med en grupp på max 15 elever som cirkulerar mellan stationerna. Målet för dagen är att eleverna skapar egna konstverk som innehåller svenska ord. Konstverken visas på en vernissage under samma dag där hela skolan deltar.DJ Christa som spelar nya svenska låtar. Efter workshop-dagen i skolan följer en ”virtuell vernissage” på sociala medier. Elever, lärare och Svenska nu publicerar och delar sina konstverk på nätet, liksom även spellistan från varje skolas vernissage.

#taggad workshop-dagen ser ut såhär (ungefärliga tider):
8.00-9.00 uppdelning i grupper och förberedelser
9.00-11.30 grupparbete
11.30-12.00 lunch
12.00-14.00 grupparbete och förberedelse för vernissagen
14.30-15.00 vernissage för hela skolan

Målgrupp: Gymnasieelever

Gruppstorlek: max 15 elever

Förhandsuppgifter för elever och lärare: Eleverna ska på förhand (i grupper eller tillsammans med läraren) göra research och hitta inspirerande Nordisk gatukonst eller annan liknande konst som de gillar på nätet. De ska också leta efter ord i konsten, antingen titlar på konstverk eller målningar av ord (grafitti). Elevernas egna konstverk inspireras av de konstverk och de ord som de hittat, men också av egen närmiljö. Eleverna använder sig  av en viss stil som de känner för. Målningarna skall innehålla svenska ord (ett eller flera). Orden får väljas fritt men det kan t.ex. vara valda utgående från mest intressanta, coola, vackra, annorlunda. Själva ordet behöver dock inte vara “huvudmotivet” i målningarna.

Eleverna gör i förväg upp A) egna skisser med målningar/motiv och B) skriver ner de ord som de vill använda samt C) skriver en story (kan skrivas på finska) om varför de valt just detta motiv/tema och dessa ord. Detta material mailas ledarna två veckor innan workshopen och tankar bollas sedan över facebook eller e-post.

Teman 2015: 1) Känslor och ljud 2) Form och färg 3) Samhälle och öppenhet 4) Ensam / Tillsammans 5) Ljus och mörker

Eleverna ska också fundera ut skolans egen tag (dvs en slags StreetArt-logo). Denna tag kan sedan under workshopen användas i olika format. T.ex. på ett papper med en tuschpenna, men även stort på en duk.

Utrymmen och material:
För workshopen behöver vi ett större arbetsutrymme med bra ventilation och eleverna bör tillsammans med läraren förbereda en stor vägg för dukarna/målningarna. Om arbetsutrymme och vernissage inte kan vara i samma rum behövs ytterligare ett större rum för själva utställningen.

Förutom spray ger vi också eleverna möjligheten att måla enbart med akryl. I akryl finns inga gaser och vissa personer kan känna sig mera bekväma med akrylfärger och penslar. Många gatukonstnärer som målar inomhus målar med akryl. Det blir också lättare för eleverna att “härma” en viss stil med akrylfärg och penslar. Man kan bra blanda akryl och spray.

Workshopledarna kommer till skolan med färdiga, grundmålade dukar för att arbetet skall komma igång snabbt. Ledarna har också med sig ställningar för dukarna, färger, penslar, rullar och pennor, engångshandskar, munskydd, arbetshalare, tag-tusch, målartejp.

Material som behövs från skolan
– sopsäckar eller papper att täcka golvet med
– hinkar med vatten för penslarna
– paff-skivor / lådor som går att använda som schabloner
– knivar och saxar

Teknikbehov: för ljudtekniken behövs ett mindre ljudsystem med mixerbord för DJ:n, fixas av skolan (musiklärare/teknikansvarig). DJ:n har egen mixer och dator med musik med sig.

Turnétider :
på höstterminen 2015 enligt önskemål direkt till svenskanu@hanaholmen.fi

BOKA #taggad pop-up.