Månadens nordiska film Torneå/Haparanda: Sameblod

Månadens nordiska film Torneå/Haparanda: Sameblod

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Månadens nordiska film i Torneå/Haparand på Aineen taidemuseo. Fritt inträde! 

Sameblod

Amanda Kernell, Sverige (2017), 110 min, F12
Språk: svenska, nordsamiska, textad till finska

15.3.2018 kl. 17:00 på Aineen taidemuseo, Torikatu 2, Torneå

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

Plats: Aineen taidemuseo, Torikatu 2, Torneå
Fritt inträde!
Tilläggsinfo:www.walhalla.fi