Kocka på svenska: Choklad med Björn Ekstrand i Rovaniemi med omnejd

Välkommen till Svenska nu-nätverkets programkalender!

Här kan du bekanta dig med när våra artistturnéer, lärarfortbildningar, seminarier och evenemang månadsvis. Vi har vissa artister som besöker skolor enligt önskemål och dem hittar du inte i kalendern.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kocka på svenska: Choklad med Björn Ekstrand i Rovaniemi med omnejd

november 12, 2018 @ 8:00 f m - november 16, 2018 @ 5:00 e m

Björn Ekstrand

Björn Ekstrand är kursledare på vår populära chokladkurs. Han bor och arbetar i Mariehamn på Åland. För tillfället driver han Ålands Björntjänster Ab som är ett bolag som lagar luncher till vardags och catering av olika slag på beställning.  Han har drivit flera restauranger på Åland (Indigo Restaurang & bar, Umbra Krog & bar samt Jan Karlsgårdens Wärdshus).

Björn har varit i branschen sedan första jobbet som diskare 1994. Han har även hunnit göra en kort karriär i Oslo samt flera gästspel i Asien, bl.a. i Bangkok och Manilla. Nu har han jobbat många år och tycker det är kul att få träffa glada och intresserade elever.

 

“Mat är inte bara något man äter och som finns på tallriken, det är även upplevelser i form av dofter, konsistenser och ögonfröjd. Speciellt choklad är något som människan lärt sig att förfina till det yttersta”, säger Björn.


Chokladkurs, 1 lektion (45-75 min): 

I den här kursen kan du ta del av chokladens ursprung samt smaka på allt från vitchoklad till ren mörk choklad med 100 % kakao. Vi kommer också att tävla i dofter, och smaker – och såklart i svenska! Kom ihåg! Det viktigaste är inte att delta, utan att vinna 🙂

Chokladkurs, 2-3 lektioner (ca 2,5 h):
Under kursen kommer Björn först att berätta om råvaran som eleverna ska få jobba med. Vad är skillnaden mellan mörk och ljus choklad? Vilken sort passar bäst till praliner, mousse osv.? Vilka kryddor passar bra med choklad? Därefter kommer eleverna själva få prova på att arbeta praktiskt med smaker, dofter och choklad. OBS! Den här kursen är avsedd för yrkesskolor och -instituter.

Årskurs: särskilt yrkesskola/institut, men även åk 7-9 och gymnasium
Tid: den korta kursen 45-75 min, den längre kursen ca. 2,5 timmar
Lokal: den korta kursen i ett vanligt klassrum eller i skolköket, den längre i skolköket
Gruppstorlek: max 25 elever

Varje elev får även med sig hem några smakprov och en liten receptbok. Kolla in Björns fina chokladrecept i Kocka på svenska-receptboken (PDF 3,7 MB).

I kursen ingår kursledare, råvaror och recepboken samt de praliner i ask som eleverna får ta hem.

Turnetid hösten 2018:
v. 46 (12-16.11.2018) Rovaniemi med omnejd

Detaljer

Börjar:
november 12, 2018 @ 8:00 f m
Slutar:
november 16, 2018 @ 5:00 e m
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , , , , , , , ,
Webbplats:
https://www.lyyti.fi/reg/Boka_Svenska_nuprogram_6959