Journalistbesök med Martin Appel i Åbo med omnejd och huvudstadsregionen

Välkommen till Svenska nu-nätverkets programkalender!

Här kan du bekanta dig med när våra artistturnéer, lärarfortbildningar, seminarier och evenemang månadsvis. Vi har vissa artister som besöker skolor enligt önskemål och dem hittar du inte i kalendern.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Journalistbesök med Martin Appel i Åbo med omnejd och huvudstadsregionen

september 17, 2018 @ 8:00 f m - september 21, 2018 @ 5:00 e m

Martin Appel

Martin Appel är en sverigesvensk journalist som framför allt skriver om internet, teknik och sociala medier. Utifrån lärarens önskemål kan han guida eleverna till de bästa svenska medierna på nätet eller prata mer om framtidens robotisering. Han visar olika exempel och pratar på ett roligt sätt med glimten i ögat. Martin använder ett klart och tydligt språk och ser till att alla eleverna i gruppen hänger med.

Med hjälp av musik, video och spel visar Martin olika kul saker på nätet, och tanken är att inspirera eleverna till att använda sina kunskaper i svenska även utanför skolan.

Se Martins lista på roliga sajter och webbsidor.

 

Ni har möjlighet att välja ett av följande lektionsteman:

NÄTET GÖR SVENSKAN ROLIGARE

Sveriges tv-kanaler har de häftigaste ungdomsprogrammen, svensk radio spelar den senaste musiken, svenska tidskrifter skriver om de coolaste datorspelen och svenska bloggare vet allt om mode och trender. Allt detta är tillgängligt även för finska ungdomar över internet.


ROBOTARNA TAR VÅRA JOBB

Robotar är på väg att ta över världen. Om 20 år väntas hälften av alla jobb i Sverige och Finland ha ersatts med robotar och datorer.

Martin berättar på ett underhållande sätt om en framtid där journalister, taxichaufförer och brevbärare ersätts av datorprogram, självkörande bilar och drönare. Han visar också konkret på vilka jobb som forskarna dömer ut och vilka som inte är hotade. Det finns även stora möjligheter för eleverna att själva diskutera vad de tror om sina framtida yrken.

Även här använder Martin ett klart och tydligt språk, men på grund av ämnet passar den här lektionen bättre för lite äldre studerande med relativt goda kunskaper i svenska.

 

Årskurs: Gymnasium och yrkeshögskolor (rekommendabelt). Programmet kan även anpassas enligt önskemål. Läraren kommer då överens med Martin om upplägget i god tid innan besöket.
Tid: 45-75 min
Lokal: ett klassrum med dator, projektor, högtalare och filmduk
Gruppstorlek: enligt önskemål (20-30 elever/grupp eller en storsamling)

 

Turnétider hösten 2018:
v.38 (17-21.9.2018)
Åbo omed omnejd och huvudstadsregionen enligt önskemål.

Detaljer

Börjar:
september 17, 2018 @ 8:00 f m
Slutar:
september 21, 2018 @ 5:00 e m
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , , ,