Författaren Victoria Rixer: Jag är också en finnjävel nu i Borgå och Kouvola med omnejd

Välkommen till Svenska nu-nätverkets programkalender!

Här kan du bekanta dig med när våra artistturnéer, lärarfortbildningar, seminarier och evenemang månadsvis. Vi har vissa artister som besöker skolor enligt önskemål och dem hittar du inte i kalendern.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författaren Victoria Rixer: Jag är också en finnjävel nu i Borgå och Kouvola med omnejd

mars 4 @ 8:00 f m - mars 6 @ 5:00 e m

Victoria Rixer är programledare för Finnjävlarpodden i Sveriges Radio och författare, aktuell med boken Kriget, pappa. Ett tillförlitligt sifferminne.

 

Med utgångspunkt i sin bok och den personliga historien berör hennes föreläsning frågor som: vad är det som gör att vi blir som vi blir? Vilken är min röst, hur låter den, och vem lyssnar till den? Och om det är sant som det sägs, att erfarenheter av krig, utsatthet och fattigdom går i arv från generation till generation, hur tar det sig i uttryck? Det handlar om identitet och klass, minne och historieskrivning, språk och språklöshet, liksom om Sveriges och Finlands gemensamma historia, arbetskraftsinvandring och minoriteters status förr och idag.

Föreläsningen uppmuntrar eleverna att själva reflektera över sina liv och familjeberättelser, och banar väg för samtal om historiska skeenden och samhällsstrukturer.

 

När Victoria Rixer inte skriver eller föreläser bakar hon kanelbullar på sitt lilla kafé Torpet i Orhem i utkanten av Stockholm, och tar uppdrag i den sociala och kooperativa ekonomin.

 

Uppgift inför lektionen: Eleverna funderar färdigt på några frågor till Victoria.

 

Årskurs: Gymnasium
Tid: 45-75 min.
Lokal: ett auditorium eller ett klassrum med dator eller filmduk
Gruppstorlek: enligt önskemål (20-30 elever/grupp eller en storsamling)

 

 

Turnétider våren 2020:
v. 10
(4.-6.3.2020) i Borgå-Kouvola-området

Detaljer

Börjar:
mars 4 @ 8:00 f m
Slutar:
mars 6 @ 5:00 e m
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , , , ,