Europeiska språkdagen

Europeiska språkdagen firas årligen den 26 september. Dagen firas på initiativ av EU och Europarådet  för att främja språkinlärning och språkundervisning och för att uppmuntra elever att lära sig språk. Syftet med dagen är att visa att det är viktigt och roligt med språk. 

 

Svenska nu vill uppmuntra lärarna att fira dagen i sin skola genom att erbjuda gratis läromaterial och uppgifter på olika språk. Nedan finns material som går att användas i undervisningen för att fira dagen. Sidan har skapats i samarbete med Institut Français de FinlandeNordisk kulturkontaktGoethe Institut samt spanskläraren Katriina Kurki och studeranden i italienska Samuel Luoma vid Åbo universitet.

 

Läraren kan själv välja vilket material de använder och vilka språk eleverna bekantar sig med. Man kan också använda mindre delar av flera material. 

 

Här hittar du mera roliga uppgifter och lekar!

Tyska / Deutsch


Alakouluun: 

 

  • Mehr als Deutsch Alakoululaisille suunnattu oppimateriaalipaketti, jonka vekkulit eläinhahmot johdattavat saksan kielen pariin videoin ja lauluin. Paketti sisältää tuntisuunnitelmat, joihin kuuluu mm. maantuntemusta, lauluja ja kielioppia. Voit hyödyntää paketin valmiita tuntisuunnitelmia tai valita yksittäisiä osioita, esim. lauluja opetuksesi tueksi.
     
  • Deutsch mit Felix und Franzi Materiaalia antaa vinkkejä siihen, kuinka soveltaa monikielisyysdidaktiikkaa omassa opetustyössä. Materiaali antaa työkaluja opetuksen suunnitteluun, joka ottaa huomioon oppilaiden muun kielitaidon ja tukee heidän kielitietoisuuttaan. Materiaaleista saa tarkkoja ohjeita omien monikielisyysdidaktiikan mukaisten tehtävien luomiseksi ja muita vinkkejä. Lisäksi se esittelee eri oppimisstrategioita. 


Yläkouluun:

 

  • Pasila-Street-Art-App Taitotasoille A1-A2 sekä A2-B2 suunnattu peli yhdistää kiinnostavasti saksan kielen ja katutaiteen. Opettaja ohjaa peliä tietokoneeltaan ja oppilaat ratkovat kuullun- ja luetunymmärtämistehtäviä joko yksin tai pienryhmissä. Peli on parhaimmillaan paikan päällä Pasilassa, jossa nuoret voivat etsiä taideteoksia ja tutkia niitä livenä, mutta peliä voi pelata myös etänä. Tutustukaa tarinoihin Pasilan taideteosten takana ja harjoitelkaa samalla saksaa!

     

  • German Quiz Challenge Uudenlainen peli 13-16-vuotiaiden kielitaidon arviointiin. Arvionnin tueksi suunniteltu peli testaa oppilaiden kielitaitoa ilman perinteistä koemaista ympäristöä ja mahdollistaa oppilaille hauskan ja rennon koetilanteen, vähentäen siten suorituspaineita. Oppilaat pelaavat pääsääntöisesti yksin, mutta maantuntemusta mittaavassa osiossa oppilaat jaetaan kahteen tiimiin, jotka ottavat mittaa toisistaan. Pelaamalla peliä säännöllisesti opettaja saa tietoa oppilaiden kielitaidon kehittymisestä. 

Svenska

Italienska / Italiano

Opettele tervehdysfraasit italiaksi! Etsi oikeat parit ja tee fraaseista pieni keskustelu parisi kanssa.

Italiankielisiä lauluja:

Il Coccodrillo come fa? Miten krokotiili ääntelee?
Un Cocomero Tondo Tondo Pyöreä vesimeloni

Maledetta Primavera Kuuluisa italo-iskelmä, käännetty suomeksi “Aikuinen nainen”

Ryska / русский язык

 

 

Venäjänkielisiä lauluja:
Kalinka moja

Krokotiili Genan syntymäpäivälaulu (suom. Minä soitan harmonikkaa)

Tseburashka (suom. Muksis)
Katjusha

Vika Starikova: Tri zelanija (suom. Kolme toivomusta)

Solnetsnye zajtsiki  suositusta piirretystä Masha ja karhu

Pallo Copy 2Created with Sketch.
Pallo Copy 2Created with Sketch.