Filmotek

Filmoteket – filmutlåning till skola!

På filmoteket kan lärare i finska skolor låna ut dvd-filmer för visning i skolan. Urvalet riktar sig till årskurs 6 i lågstadiet, högstadiet och gymnasiet och utlåningen är gratis. Närmare information om de enskilda filmerna hittar du nedan. Filmbyrån Walhalla koordinerar utlåningen och filmen ska beställas senast 2 veckor innan visningen. Läraren bokar en film genom att fylla i alla fält i bokningsformuläret och skicka in det enligt anvisningarna. Du får svar på given e-post. Efter filmvisningen returneras filmen enligt medföljande anvisningar.

För frågor: kontakta Walhalla: toimisto@walhalla.fi / Tfn. 040 548 63 93

Klicka här för att komma till Bokningsformuläret!

 

NYHET: samarbete med Filmkamraten

Nu kan du beställa filmer också för visning till svenskundervisningen i lågstadiet. Följande filmer kan beställas:

  • Tsatsiki, morsan och polisen
  • Lasse Majas detektivbyrå – von Broms hemlighet
  • Iris

Filmkamraten erbjuder ett nytt och unikt filmpedagogiskt material på svenska, som kan användas av lärare och kulturproducenter. Bekanta dig med filmerna ovan och det pedagogiska materialet på www.filmkamFilmkamraten_logo_punainen_RGBraten.fi. Då du registrerat dig på sidan får du genast användarnamn och lösenord per e-post.
OBS! Beställ sedan filmerna via Filmotekets bokningsformulär.

 

På Filmoteket kan du välja mellan följande filmer:

Filmerna är textade till finska, med några undantag (instruktioner vid filmpresentationen). Notera åldersrekommendationerna.

Min Lilla Syster   NYHET

Pieni_siskoniSverige (2015) Regi/Ohjaus: Sanna Lenken. F12, 95 min, svenskt tal, finsk textning.
Lämpar sig från åk 6 och uppåt.
12-åriga Stella beundrar sin skönskrinnande storasyster Katja. Snart inser hon dock att Katja kämpar med ätstörningar. Då föräldrarna äntligen ser problemet berör det hela familjen och sjukdomen slår sprickor i deras vardag. I filmen behandlas denna svåra sjukdom klarsynt med en passlig dos av humor. Filmen, som delvis bygger på regissörens egna upplevelser, belönades på de internationella filmfestivalerna i Berlin och Göteborg.
Läromaterial (på finska)
Läromaterial  (på svenska)

 

Vadelmavenepakolainen

Vadelmavenepakolainen_pressi11Sverige (2014) Regi/Ohjaus: Leif Lindblom F/K -7 94 min
Rekommenderas för gymnasiet
Textning till finska och svenska
Mikko Virtanen är en finsk man som hatar allt som är finskt. Han har sedan barn velat lämna den stora tystaden, risbastun och knivslagsmålen och leva ett bättre liv som en svensk man. På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael, som har tröttnat på hela den svenska lagomheten. På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse: Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli en äkta svensson. Nu ska han bara lära känna sin nya svenska familj.
”Hallonbåtsflyktingen” är en dramakomedi med svart humor som bygger på den hyllade boken av Miika Nousiainen.
• LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

 

Hundraåringen som klev ut 
genom fönstret och försvann
Satavuotias, joka karkasi ikkunasta 
ja katosi

100Sverige (2013) Regi/Ohjaus: Felix Herngren
F/K: 12112 min. Komedi, äventyr, drama
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till finska och svenska
Efter ett långt och händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på ett ålderdomshem i tron att det blir hans slutstation. Problemet är bara att hans hälsa fortfarande är utmärkt och dagarna blir därför alldeles för trista. När firandet av Allans hundrade födelsedag närmar sig, vilket Allan själv inte är det minsta intresserad av, tar han chansen och flyr sin tråkiga vardag. Under flykten får vi veta underliga saker om Allans äventyrsfyllda liv. Filmen baserar sig på Jonas Jonassons roman. Både filmen och boken var storsuccéer – över 1,5 miljoner svenskar har redan sett filmen, och den har sålt flera visningar också utomlands.

Pitkän ja tapahtumarikkaan elämän jälkeen Allan Karlsson päätyy vanhainkotiin, johon hän luulee jäävänsä lopun elämäkseen. Hänen terveydessään ei kuitenkaan ole mitään vikaa, ja päivät käyvät aivan liian pitkiksi. Allanin satavuotissyntymäpäivän lähestyessä hän päättää paeta tylsää arkeaan ikkunasta. Paon aikana saamme kuulla ihmeellisiä asioita Allanin seikkailuntäyteisestä elämästä. Elokuva perustuu Jonas Jonassonin romaaniin. Sekä elokuva että kirja olivat suurmenestyksiä – yli 1,5 miljoonaa ruotsalaista on jo nähnyt elokuvan, ja se on myynyt monia näytöksiä myös ulkomailla.
Läromaterial (på finska)

 

Återträffen
Luokkajuhla

luokkajuhla_4Sverige (2013) Regi/Ohjaus: Anna Odell 88 min
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning till finska och svenska
I “Återträffen” bjuder Anna Odell in oss till sin egen klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.
• LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

 

Snabba cash
Rahalla saa

snabbacashSverige (2010)
Regi/Ohjaus; Daniél Espinosa
F/K 15 / 127 min
Rekommenderas för årskurs 9 och gymnasiet
Textning till finska och svenska
Adrenalinet slås på direkt i Snabba cash. Vi möter Stockholms överklass och från undervärlden chilenaren Jorge, på väg mot friheten, svennen Johan ”JW” Westlund, i full färd att förvandla sig från fattig ekonomistudent till oberörd Stureplansstekare och den serbiska gangstern Mrado. Snabba cash är en thriller som håller internationell klass och är en självständig version av Jens Lapidus roman med samma namn.
LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

Äta sova dö
Syödä nukkua kuolla

ata-sova-do-filmotekSverige (2012) Regi/Ohjaus Gabriela Pichler
T/S 104 min. Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till finska och svenska.
20-åriga Raša jobbar på en fabrik och bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne och det är hon som försörjer dem båda. Då Raša förlorar sitt jobb börjar hennes kamp för att stanna kvar i sin by.  Äta sova dö är ett starkt drama om arbetslöshet, immigration och landsbygdens avfolkning med en lågmäld humor och filmen vann fyra Guldbaggar, bl.a. för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.
LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

 

Lärjungen
Oppipoika

oppipoika-screenshot(Finland) 2013 Regi/Ohjaus: Ulrika Bengts
F 12 / K 12. 93 min /drama
Rekommenderas för årskurs 6 i lågstadiet, högstadiet och gymnasiet
Textning: finska
Sommaren 1939 åker 13-årige Karl till en avlägsen fyrö för att bli fyrmästare Hasselbonds lärjunge. Karl kämpar för att få bli kvar på ön medan fyrmästarens son Gustaf längtar till havs eftersom han drömmer om att bli sjökapten. Vänskapen mellan pojkarna ställs på prov då Karl blir tvungen att göra flera svåra moraliska val som påverkar alla på ön. Lärjungen är en psykologisk thriller om maktens mekanismer. Den handlar om hur kraven på total underkastelse urholkar den som utsätts för dem. Men Lärjungen är också ett mörkt familjedrama om en sons villkorslösa kärlek till en far, som förnekar honom. Filmen utspelar sej i det öppnaste av slutna rum: en ö med obruten horisont i alla riktningar. Lärjungen är inspelad på den åländska fyrön Lågskär sommaren 2012.
• LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

 

I taket lyser stjärnorna
Kattona tähtitaivas

i taket lyser filmotekSverige (2009)
Regi/Ohjaus: Lisa Siwe 
T/S
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till finska och svenska
När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Filmen är en varm, sorglig och ändå livsbejakande beskrivning av den stora katastrofen, när Mamma ska dö! Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till Mamma, Mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?
14-vuotias Jenna ja syöpää sairastava äiti muuttavat isoäidin luokse äidin kunnon heikentyessä. Jenna ei tule toimeen isoäidin kanssa ja surua paetakseen hän alkaa viettää aikaa räväkän Ulliksen kanssa. Elokuva on lämmin, surullinen ja kuitenkin elämänmyönteinen kuvaus suuresta katastrofista. Se kuvaa toivon ja epätoivon välissä häilymistä ja Jennan suhdetta äitiin, isoäitiin ja kavereihin sekä herättää kysymyksiä surusta, vihasta, ystävyydestä ja kaipuusta. Uskaltaako Jenna elää äidin kuoleman jälkeen?
• LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET

Vi är bäst

vi-ar-bast-filmotek(Sverige) 2013 Regi/Ohjaus: Lukas Moodysson
Tillåten/Sallittu 102 min / drama
Rekommenderas för årskurs 6 i lågstadiet och högstadiet.
Textning till svenska och finska.
Filmen ”Vi är bäst” utspelar sig i Stockholm år 1982 och handlar om Bobo, Klara och Hedvig, tre tjejer i sjuan, som drar runt på gatorna och babblar. De är modiga och tuffa, förvirrade och knasiga, har hemklippta punkfrisyrer och ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan. Tjejerna grundar ett punkband, tar plats och bokar reptid på fritidsgårdens replokal. Lukas Moodyssons ”Vi är bäst!” är en feelgood-film med mycket hjärta, energi och musik. I rollerna: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne.
LADDA NER UNDERVISNINGSMATERIALET
• Oppimateriaali on suunnattu 7.–8. luokille.
• Elokuva sopii mainiosti myös 6. luokan kevätlukukaudelle!

 

Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk

Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk

Sverige (2015) Regi/Ohjaus: Karin af Klintberg och Anders Helgeson.
Dokumentär, T, 92 min.
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till finska
Det somaliska bandylandslaget skall till Sibirien på bandy-VM. De har aldrig hållit i en klubba eller haft på sig skridskor.  Laget bildades som ett integrationsprojekt signerat av entreprenören Patrik Andersson. Spelarna hämtas från den somaliska minoriteten i Borlänge, bandylegendaren Per Fosshaug tränar laget och den dynamiska duon Fredrik Wikingsson och Filip Hammar agerar påhejare från sidan.”

“Bandykomedi som når hjärtat. ”Trevligt folk” är en underhållande och mycket rörande integrationskomedi” Mårten Blomkvist, DN

Kortfilm: En sparv i tranedans
Varpusen suudelma

varpunenFinland (1992)
Regi/Ohjaus: Claes Olsson
53 min
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till finska och svenska
En sparv i tranedans utspelar sig i en skolmiljö i 1910-talets Helsingfors. 16-åriga Erik är en artig, ödmjuk och blyg yngling som kommer från en vanlig borgarfamilj. Erik blir förtjust i sin klasskamrat Betsy, klassens skönhet. Betsy är däremot ett rikemansbarn och i en egen klass för sig. Trots det vill hon gå på en traditionell skoldans tillsammans med Erik. Den fina festen går dock inte såsom Erik tänkt sig, Betsy har bara lekt med honom, och kvällen slutar i besvikelsens tårar.
En sparv i tranedans handlar om den första kärleken, kulturkrockar och främlingskap. Filmen är baserad på en novell av den finlandssvenska författaren Runar Schildt. Novellen utkom första gången 1915 i samlingen ”Asmodeus och de tretton själarna: samt tre noveller”. Vi rekommenderar att använda både filmen och novellen i undervisningen.

 

Kortfilm: Djurens dag
Eläinten päivä

djurRegi/Ohjaus Tommi Seitajoki
T/S 30 min
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
Textning till engelska (BlueRay) / Ingen textning (DVD)
Kortfilmen Djurens dag berättar om den blyga och lättskrämda Ylva som genom sitt fönster följer världens gång men även noggrannare följer hon sin granne Henrik. På Djurens dag ordnas det en karneval och där får Ylva en chans att ta en annan roll med att ha på sig en djurmask och med hjälp av detta äntligen ta kontakt med Henrik. Men på midnatten måste alla masker tas av och Ylva blir tvungen att avslöja den hon på riktigt är.

 

Kortfilm: Svart, vitt, rött
Mustaa, valkoista, punaista

varitFinland (1997) Regi/Ohjaus: Claes Olsson27 min
Rekommenderas för gymnasiet
Textning till finska och svenska

Maria är en ung kvinna som plockar upp den liftande Jonas på den österbottniska slätten. Jonas är en godmodig och pratglad beväring, men det är en ensidig dialog för Maria har annat att tänka på. Hon är gravid och funderar på abort. Det hettar till när Jonas ifrågasätter hennes beslut, och när de kör över en hare utvecklas deras slumpmässiga möte till en berättelse om människans ansvar, moraliska val, liv och död. Svart, vitt, rött är en film med ett allvarligt tema, men den rymmer också humor och en betryggande optimism.