Eftersom Island är en ö är det kanske inte överraskande att fisk är en viktig råvara i det isländska köket. I tillägg till havets skörd består husmanskosten av kött, oftast lamm, mejeriprodukter och potatis. På grund av det kyliga klimatet och den korta skördetiden har islänningarna också varit bra på att förvara maten. Fisken har till exempel lufttorkats till harðfiskur och avnjutits som mellanmål med en klick smör. En annan specialitet är hajkött som har fermenterats och torkats till hákarl. Numera tar man vara på den geotermiska energin på ön som används i växthus som producerar örter, grönsaker och frukter till islänningarnas matbord året runt.
Och hur skulle man kunna tala om isländsk mat utan att nämna får? Det uppskattas nämligen att det finns omkring 800 000 får på Island, det vill säga mer än dubbelt så mycket som det finns invånare! Fåren betar fritt i den isländska naturen och lammköttet används till olika traditionella maträtter, såsom köttsoppa, hangikjöt (rökt lammkött), svið (rökt fårhuvud) och hrútspungar som är kokade och mjölksyrade fårtestiklar.
Torkad fisk (harðfiskur)
Skýr
En isländsk matprodukt som landet är speciellt känd för är skýr. Skýr är en proteinrik mjölkprodukt som liknar kvarg och yoghurt och som finns att köpa i flera olika smaker. Skýr är ett populärt mellanmål på Island och den har vunnit människornas hjärtan också utomlands.
Populära bakverk och desserter på Island är snúður, isländska bullar med chokladglasyr och kleinur, isländska munkar, som också äts i Danmark och Norge. Rjómabollur, en sorts isländsk fastlagsbulle med grädde, sylt och chokladglasyr är också ett måste på bolludagur i februari.
Recept: Skyrkaka (på engelska)