Navigera i Norden bannerbild (4)

Dansk matkultur

Danmark är ett litet land, men också i Danmark finns det många lokala specialiteter. Som några regionala maträtter kan nämnas till exempel nysaltad grillad sill, kokt torsk, korv med inälvor och fyllda torskhuvuden. Bland de mer moderna lokala godbitarna finns rökt Skagen-skinka från den allra nordligaste spetsen av Danmark och färskfångad rödspätta och torsk från Vestjylland. Östjylländska delikatesser inkluderar nypotatis, griskotletter och rabarber, tack vare de vida åkermarkerna och jordbruket. I Östra Danmark – där också huvudstaden Köpenhamn ligger – blandas de danska mattraditionerna med internationella trender. 

Korvvagn

Pølsevogn, en korvvagn, i Köpenhamn.

Stekt fläsk med potatis och persiljesås

Fläskstek med brun sås

Traditionellt kännetecknas den danska matkulturen av likadana råvaror och maträtter som i övriga Norden: potatis, sill, kål, köttbullar (eller frikadeller) och brun sås. I Danmark är speciellt fläskkött en av de mest uppskattade råvarorna. Fläskkött är också den mest konsumerade typen av kött i Danmark. Och om man frågar danskarna, är stekt fläsk med potatis och persiljesås Danmarks nationalrätt. Fläsk är också huvudingrediensen i röda korvar, rød pølse, som förknippas starkt med Danmark. Korvarna kokas eller steks och serveras med rostad lök, hackad lök eller inlagda gurkskivor och gärna med tre sorters sås – ketchup, senap och remouladesås. 

Andra älskade danska matklassiker är smörrebröd och wienerbröd. Det klassiska smörrebrödet består av en skiva danskt rågbröd med kött eller fisk, vackert garnerad med apelsin- eller citronskivor, salladsblad, grönsaker och örter. Wienerbrödet kom till Danmark med österrikiska bagare och utvecklades av danska bagare till det som vi känner till idag.  Danskarna avnjuter gärna sitt wienerbröd med kaffe. Visste du att på engelska kallas wienerbröd Danish pastry, eller kort och gott: Danish? 

Om du reser till Danmark, lönar det sig att vara uppmärksam på namn på olika måltider. Frukosten heter morgenmad, och det som i Finland kallas för lunch är på danska frokost. Middag kallas för aftensmad eller middagsmad. 

Nygräddade wienerbröd

Traditionella maträtter

  • Frasiga Wienerbröd (Danish pastry eller kort och gott Danish på engelska)
  • Aebleflæsk – fläsk som steks med äpplen, socker och timjan 
  • Flæskesteg – fläskstek 
  • Småkakor 
  • Kransekage (norsk & dansk) 
  • Rødgrød med fløde
  • Kända smörrebröd: 
    • Sol over Gudhjem (smörrebröd med rökt sill, gärslök och rå äggula) 
    • Dyrlægens natmad (smörrebröd med leverpastej, saltkött, buljonggelé och rödlök) 
    • Kartoffelmad (smörrebröd med potatis och rostad lök) 

Testa laga själv!

Recept: Kartoffelmad