Navigera i Norden bannerbild (15)

Färöisk matkultur

Färöarna, ögruppen mitt på Atlanten, präglas av långa och hårda vintrar och en kort skördesäsong. Därför har matkulturen alltid fått intryck av den omgivande naturen och dess råvaror såsom fisk, skaldjur och sjöfåglar. Färöarna är också kända för sina får och deras kött är en viktig ingrediens i många traditionella färöiska maträtter. Visste du att det faktiskt finns fler får än invånare på Färöarna?  Det bor nämligen bara 50 000 människor på Färöarna medan det uppskattas att det finns ungefär 70 000 får runt ögruppens vida betesmarker.

Konserverade ingredienser är typiska för färöisk matkultur. Ræstur fiskur, lufttorkad fisk som torkas och fermenteras ute i Färöarnas lägliga klimat, är en känd färöisk delikatess. Lufttorkat och fermenterat fårkött, skerpikjøt, är en annan lokal specialitet. Köttet torkas i flera månader varefter den skärs i tunna skivor och äts som pålägg på bröd.

På grund av det hårda klimatet på Färöarna är det bara några få grönsaker som klarar sig på ögruppen. Vanliga odlingsväxter är rotväxter som potatis, kålrot, rödbeta, morötter och rovor.  Därtill har man försökt komplettera utbudet av färska grönsaker och köksväxter med växthusodling men det hårda klimatet gör det utmanande.

Kött hänger på tork. Bild: Wikimedia Commons, Erik Christensen

Traditionella maträtter

  • Garnatálg

  • Skerpikjøt

  • Ræst

Testa laga själv!