Navigera i Norden bannerbild (17)

Grönländsk matkultur

På grund av landets avlägsna läge mellan Norra ishavet och Atlanten påverkas grönländsk matkultur starkt av den arktiska miljön. Lokala råvaror såsom vilt och fisk är viktiga källor till mat, eftersom importerade råvaror oftast är svåra att få tag på i isolerade bosättningsområden. Matkulturen präglas också av maträtter som håller sig länge, någonting som är väsentligt i ett land med arktiskt klimat och långa avstånd mellan orter.

Fram till 80-talet bestod grönlänningarnas diet för det mesta av djurprodukter, så som marina däggdjur, fåglar, fisk och skaldjur. Numera har importeringen ökat och matbutikerna, speciellt i huvudstaden Nuuk, erbjuder olika matprodukter som kompletterar de inhemska råvarorna. De importerade matprodukterna är dock oftast dyra och inte alltid tillgängliga, och därför har grönlänningarna lärt sig att ta vara på all mat som naturen erbjuder. Jaktsäsongen är alltid på gång och allt som fångas äts eller konserveras noga.

Köttsoppan suaasat, gjord av säl och ibland även av val, ren eller sjöfåglar, anses ofta vara Grönlands inofficiella nationalrätt. En annan traditionell rätt är mattak, som tillagas av det yttersta hudlagret och späck från valar och som äts rå. Och om du blir bjuden på en traditionell grönländsk kaffemik, alltså fika, blir du kanske även bjuden på Kalaallit Kaagiat, en traditionell grönländsk kaka med russin.

Mattak och torkad torsk_Malene Olesen Jensen

Mattak och torskad torsk
Bild: Malene Olesen Jensen

Sälkött och speck_Malene Olesen Jensen

Sälkött och speck som steks på en sten
Bild: Malene Olesen Jensen

Traditionella maträtter

  • Suasaat
  • Mattak
  • Panertut – torkad fisk
  • Kuisat – torsk som serveras på stenar

Testa laga själv!

Recept: Kalaallit Kaagiat (på engelska)