De flesta tänker kanske på svenska köttbullar när det talas om svensk mat. Köttbullar med potatismos som traditionellt toppas med inhemsk lingonsylt och pressgurka är definitivt en maträtt som hör starkt till den svenska husmanskosten. Sverige är ändå ett avlångt land och svensk matkultur är ett vitt begrepp som innehåller en mängd olika maträtter och lokala delikatesser.
Den nordligaste delen av Sverige, Norrland, är känt för sin traditionella Pitepalt, runda bollar gjorda av mjöl och potatis fyllda med fläsk, samt för Västerbottenost som kommer från ett litet mejeri i Burträsk. Också bär såsom hjortron och lingon förknippas ofta starkast med Norrland även om de växer i nästan hela Sverige.
I mellersta delen av Sverige, som kallas för Svealand, ligger Falun som är känd för falukorv. Falukorven består av nöt- och fläskkött, och den kan kokas, stekas, ugnsgratineras eller grillas. Vanliga maträtter med falukorv är olika slags grytor, korv Stroganoff och korvburgare som typiskt serveras i skolor och daghem.
Pitepalt
På Sveriges västkust är fisk- och skaldjursrätter populära på tallriken. Den svenska klassikern räkmacka förknippas starkt med Sveriges näst största stad Göteborg som ligger vid västkusten. En av de mest älskade traditionella svenska festerna är kräftskiva. Familjer och vänner samlas till kräftskivor runtom i hela landet i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och tidiga hösten.
Surströmming
Skåne i södra Sverige är känt för sin äggakaka, en pannkaksliknande rätt som ofta serveras med stekt fläsk eller bacon. En annan skånsk tradition är gåsamiddag som hyllar helgonet Sankt Martin. I menyn ingår svartsoppa av gåsblod till förrätt, stekt gås med potatis till varmrätt, och äppelkaka som en klassisk skånsk dessert.
Den svenska kulinariska traditionen som kanske mest delar åsikter är surströmming. Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Många tycker att den luktar väldigt illa medan andra ser den som en delikatess som inte går att motstå.