1. Vad är nordisk mat?

Läs texten och svara på frågorna.

Den nordiska matkulturen har traditionellt påverkats mycket av årstiderna. Klimatet i Norden är kallare och skördetiden kortare än i många andra europeiska länder. Man har lärt sig att ta tillvara säsongens rotfrukter och grönsaker och utnyttja det som skogen och naturen har att erbjuda. Bär, vilt, fisk och svampar är vanliga nordiska råvaror som används i flera traditionella nordiska matrecept.  

På grund av den korta skördesäsongen har nordbor lärt sig att förvara matprodukterna för att få dem att hålla längre. Inlagd mat, såsom inlagd sill och gurka, saltad fisk och olika sorters korvar, äts därför mycket i de nordiska länderna. 

Matkulturen i Norden har utvecklats i takt med nya traditioner och bättre levnadsvillkor. Globaliseringen och invandringen har också tillfört nya smaker och matprodukter. Det är lika vanligt att hitta en burk inlagd sill som exotiska frukter i en vanlig nordisk matbutik. De maträtter som var populär vardagsmat för hundra år sedan har fått ge vika för andra rätter som har blivit en del av den nordiska vardagen. Många traditionella favoriter har ändå förvarat sina platser som älskade klassiker vid sidan om internationella inslag från olika länders kök. 

shutterstock_374143897
shutterstock_1789861814

När man har frågat barnens favoritmat i de olika nordiska länderna, så finns det på listan många maträtter som har introducerats i Norden under de senaste decennierna: pizza, hamburgare, pasta, tacos och thaimat. Men också traditionella rätter som biff, fiskpinnar, köttbullar, pannkakor och risgrynsgröt nämndes. Barnens favoritmat i Finland inkluderade även makaronilåda och spaghetti bolognese vilka båda kan kallas för moderna finländska klassiker. Kanske finns de också bland dina favoriträtter? 

Lyssna på nordbor som berättar om sina favoritmaträtter
Grönland

Aluu! Kulummik  ateqarpunga Kalaallit
Nunaanningaanneerlungalu.

Mamaraakka appat suaasat nerissallugit.

Hej! Jag heter Kuluk och kommer
från Grönland. Jag tycker om suasaat.

(Bild: Wikimedia Commons: Astubudustu).

Island

Halló! Ég heiti Marta og ég kem frá Íslandi
og mér finnst harðfiskur með smjöri mjög góður.

Hej! Jag heter Marta och jag bor på Island
och jag tycker väldigt mycket om harðfiskur
med smör.

Färöarna

Hey! Eg eiti Jastrid og eri úr Føroyum.
Mær dámar væl ræst kjøt.

Hej! Jag heter Jastrið och jag kommer
från Färöarna.
Jag tycker om torkat och fermenterat kött.

Bild: Wikimedia Commons, Erik Christensen

Sverige

Hej! Jag heter Karin och kommer från Sverige.
Jag tycker om kroppkakor med lingonsylt.

Sverige

Hej! Jag heter Tuva och kommer från Sverige.
Jag tycker om spagetti och köttfärssås.

Danmark

Hej! Jeg hedder Filippa og kommer fra Danmark.
Jeg kan godt lide flæskesteg med kartofler og brun sovs.

Hej! Jag heter Filippa och kommer från Danmark.
Jag tycker om fläskstek med brunsås.

Norge

Hei! Jeg heter Kari og kommer fra Norge.
Jeg liker fårikål.

Hej! Jag heter Kari och kommer från Norge.
Jag tycker om fårikål.

Frågor:

  1. Vad kännetecknar nordisk matkultur?
  2. Hur har den korta skördesäsongen påverkat den nordiska matkulturen?
  3. Berätta om dina favoritmaträtter. Hurdan mat tycker du om?

2. Uppgifter

1. Läs receptet för potatismos.

a. Sök alla verb i receptet

Potatismos 

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka.  Häll av vattnet. 
  • Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt.
  • Värm mjölken och tillsätt den och smöret. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset luftigt. 

2. Fyll i receptet för plättar med verbens imperativform

3. Skriv ett eget recept för ett enkelt mellanmål.

Skriv ingredienslistan och anvisningar för hur man lagar mellanmålet.

4. Vilken maträtt från Finland skulle du vilja presentera? Välj en maträtt från Finland och presentera den.

Du kan använda följande frågor som hjälp: 

  1.  Vad heter maträtten? Från vilken ort i Finland kommer den ursprungligen?
  2. Vilka råvaror och kryddor används i maträtten? När äts maträtten, är den ett mellanmål, en huvudrätt eller en dessert? Hör maträtten till exempel till en viss högtid?
  3. Hur lagas maträtten?