Den traditionella norska husmanskosten innehåller vanligtvis mycket potatis, fisk och kött,såsom i de övriga nordiska länderna. Det som skiljer Norge från sina grannländer är den långa kustlinjen vid Atlanten. Norge har enstor fiskindustri, ochnorskhavsmat såsom laxoch skreien, alltså den arktiska torsken, är välkända norska matprodukter också utanför landets gränser. Utöver fisk är skaldjur, musslor, räkor och krabbor traditionell norsk mat och viktiga delar av det norska köket längs hela kusten.
I tillägg till fiskindustrin är Norge känt för sina får, som det finns flera miljoner av på Norges vackra betesmarker. Lammkött är också huvudingrediensen i den norska maträtten fårikål, som består av fårkött, kål och potatis. Vid sidan om lammkött äter norrmän också mycket vilt och ren.
Det sägs att norrmän är väldigt bundna till traditioner och årstid.Fårikål äter man på hösten, och en annan av de norska favoriträtternaribbe till julen. Ribbe är en knaperstekt grissida som serveras med rödkål, skysås och potatis.
Fårikål
Våfflor med brunost
En överraskande maträtt som ligger norrmännen varmt om hjärtat är våfflorna, som serveras året runt ochöverallt. Norrmännen har en speciell relation till detta frasiga bakverksom kantoppas med både salta och söta ingredienser. Populära pålägg är till exempel gräddfil, kaviar, hjortron och brunost. Brunost är norsk ost tillverkad av vassla från ko-, get- eller fårmjölk.
Brödskivor med pålägg, alltså smörgåsar, är populära i Norden och även i Norge. Traditionellt äter norrmän också smörgåsar till lunch. Alla barn och vuxna tar med sig en lunchlåda till skolan eller jobbet. Det som man oftast har på smörgåsar ärköttpålägg, ost, leverpastej eller ägg.