Veckans tips v.13/2022

Den här veckan tipsar vi er om material som handlar om Sverige och svensk kultur! Nedan hittar ni ett axplock av uppgifter som är samlade från våra materialhelheter:

  • Ordkonst med Alfons Åberg –  Materialet som består av tre lärarhandledningar bygger på karaktären Alfons Åberg samt Alfonsböckerna Kalas, Alfons Åberg! och Aja baja, Alfons Åberg!  Sydkustens ordkonstskola har utarbetat uppgifter som får eleverna att leka med orden, texter och berättelser.
  • Hemma i SverigeBekanta er med ungdomar som har skickat in videohälsningar från hela Sverige. Lär er känna olika delar av vårt grannland, se hur vardagen ser ut för vanliga svenska ungdomar och hör olika dialekter.  
  • Nordens dag (Sverige) – Ett material som skapats för att Nordens dag som firas den 23 mars.  Färglägg Sveriges flagga och fyll i inforutan!
  • Podcast: Snabbvisit i Sverige – Vad kan vi besöka i Sverige? I podcasten ges tips på olika besöksmål, webbplatser, fenomen och evenemang i Sverige som man kan bekanta sig med.
  • Svenskt Tenn @ Hanaholmen – En virtuell videobaserad rundvandring genom Svenskt Tenn-utställningen på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Hör intressanta historier om företaget och bekanta dig med Svenskt Tenns inredningsvärld med klassiska möbler, eleganta tennföremål och produkter av samtida formgivare.
  • Nordiska landskap (Ramsvikslandet) – Ett digitalt läromaterial som presenterar nordiska områden med vatten som tema. Läromaterialet (lättläst/avancerad) består av text- och ljudmaterial: uppgifter i text- och hörförståelse, diskussionsövningar, interaktiva ordspel m.m. 
  • Stockholmsorientering – Svenska nu har utarbetat en orientering i Stockholm som uppmuntrar elever att bekanta sig med konsten i tunnelbanan. Stockholms tunnelbana sägs vara världens längsta konstutställning. Mer än 90 av de 100 tunnelbanestationerna i Stockholm har konst; skulpturer, mosaiker, målningar, installationer, ritningar och reliefer av drygt 150 konstnärer.
  • Musik så in i Norden – Bekanta dig med svenska artister som Veronica Maggio, Håkan Hellström och Laleh!
Pallo Copy 2Created with Sketch.
Pallo Copy 2Created with Sketch.