Veckans tips v. 34/2021

Ta er till naturen och öva er svenska i skolans närmiljö! Nedan finns exempel på roliga uppgifter och lekar man kan utföra.

  • Träna verb med tafattleken Vad gör jag? Deltagarna får var sitt kort med ett verb t.ex. hoppa, springa, sitta, stå, sova, äta… Deltagarna rör sig på lekområdet medan 3-5 kullare försöker ta fast dem. Om man blir fast stannar man upp och visar med ställning eller rörelse sitt verb (på plats). Man kan försöka locka till sig räddare genom att ropa: ”Vad gör jag?” När någon svarar rätt på frågan blir man räddad och får gå och byta ut sitt kort hos läraren. En enklare variant är att den som räddar frågar: ”Vad gör du?” och den som blivit fast svarar ”Jag hoppar.” 
  • Leken Hej på dig! Varje elev får ett kort med en lista med olika sätt att hälsa på. Alla kort är lite olika. Meningen är hinna hälsa på så många som möjligt. Eleverna rör sig fritt på ett område. När en elev möter en annan stannar båda upp och hälsar på varandra genom att turvis läsa upp den första hälsningen på sin lista. Sedan går de vidare. När eleverna möter följande elev hälsar de med den andra meningen på listan osv. Listan gås igenom i kronologisk ordning uppifrån och ner tills den tar slut. Efter det kan man fritt välja hur man hälsar.
Pallo Copy 2Created with Sketch.
Pallo Copy 2Created with Sketch.