Podcast

Kieli keskellä munnen

Kielikokemuksia, kommelluksia  ja tarinoita elämästä Suomessa ja Ruotsissa. Äänessä uumajalais-kuopiolainen runoilija Solja Krapu-Kallio ja helsinkiläinen kielen moniottelija Henrik Huldén. En finskspråkig podcast om språk och grannländer. Podcast, josta saa enemmän irti kun uskaltaa ymmärtää vähän ruotsia.

 
Tutustu myös Svenska nun oppilaspodcastiin Snabbvisit till Sverige! Jokaisessa jaksossa esitellään kiinnostavia ruotsalaisia ilmiöitä, tapahtumia ja matkakohteita. 2-4 minuutin mittaisia jaksoja voi käyttää osana ruotsin opetusta esimerkiksi kuullunymmärtämisharjoituksena tai virittelevänä tehtävänä. 

Tuotanto: Hanaholmen/Svenska nu.

Kuuntele podcastia

Jakso 5: Ella Turta

Soljan ja Henrikin vieraana nuori valtiotieteilijä Ella Turta, joka alkuvuodesta 2022 palasi Suomeen kymmenen Göteborgissa vietetyn vuoden jälkeen. Mitä Ruotsissa vietetty aika teki Ellan Suomen kielelle ja miksi hän valitsi aikoinaan Pariisin sijasta Göteborgin? Ja miten käy Soljalta stadin slangin Neljä nopeeta?

Jakso 5: Savolaiset rapukestit

Kuopiolainen ruotsinopettaja Minna Aalto elää umpisuomenkielisessä ympäristössä – tai sitten ei. Kielten kuuleminen on valintakysymys, painottaa Minna, jonka opiskelijat kuuntelevat ruotsinkielistä musiikkia, katsovat ruotsalaisia sarjoja ja lukevat lehtiä ruotsiksi. Podcastia isännöivät Henrik Huldén ja Solja Krapu-Kallio.

Jakso 4: Sini muuttaa Tanskaan

Espoolainen pohjoismaisen yhteistyön konkari Sini Keinonen toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja lähtee töihin Kööpenhaminaan. Pelottaako tanskan kieli? Miltä tuntuu muuttaa arjen kieliympäristö toiseksi? Ja milloin Sini uskoo pääsevänsä matkaan? Keskustelukumppaneina Solja Krapu ja Henrik Huldén.

Jakso 3: Smoolannin litteät paketit

Kansainvälistä sisustusyritystä Ikeaa leimaa ruotsalaisuus. Yrityksen Suomen johtaja Timo Hulmi kertoo työstään, suosikkituolistaan, mielikarkeistaan ja yrityksen perustajan Ingvar Kampradin Suomen vierailuista. Sekä paljastaa mitä tietää suunnitelmista rakentaa tavaratalo Länsiväylän ylle. Podcastin tekijöinä järjestelmällisenä huonekalukasaajana kunnostautunut Solja Krapu-Kallio ja Ikean tuotteita aikoinaan Suomeen salakuljettanut Henrik Huldén.

Jakso 2: Satumaa ja suomihulluus

”Minulle avautui ihan uusi maailma”

Uumajalainen Lovisa Jakobsson on ainutlaatuinen ruotsalainen. Ilman kytköksiä Suomen suuntaan hän lukioikäisenä hullaantui Suomeen ja suomen kieleen sekä aloitti suomen kielen opinnot. Tänään Lovisa on kaksikielinen ja toimii sekä kääntäjänä että suomenkielisen Nitro Boys-yhtyeen laulusolistina. Lovisaa jututtavat Solja Krapu-Kallio ja Henrik Huldén.

Jakso 1: Minttu Mustakallio heittäytyy

Pidetty esiintyjä Minttu Mustakallio ei pienestä hätkähdä. Yksikielisessä Ylivieskassa kasvanut tyttö löysi uuden kielitodellisuuden muuttaessaan Helsinkiin. Monipuolinen näyttelijä on äskettäin uskaltautunut ruotsinkielisen vakavan näytelmän päärooliin. Lilla Teaternin lavalla Män kan inte våldtas (Miestä ei voi raiskata) Mintun hahmo elää ruotsiksi, mikä on vaatinut suomenkieliseltä näyttelijältä sekä rohkeutta että työtä. Solja Krapu-Kallio ja Henrik Huldénin podcastissa Minttu kertoo työstään ja itsestään. 

Löydät kaikki jaksot myös Spotifyista!