Jasmin Lindberg- journalist och radiopratare

Jasmin Lindberg- journalist och radiopratare

 

En föreläsning om hennes språkliga identitet och resan mot nyhetsvärlden och arbetet som journalist.

 

Jasmin Lindberg föreläser om aktuella nyhetshändelser och snackisar på sociala medier. Hon berättar på ett personligt hur språk kan öppna dörrar i livet.

 

Jasmin är född i Stockholm men flyttade till Tammerfors med sin familj som 4-åring. När hon var 10 år gammal flyttade hennes familj tillbaka till Stockholm och det var då hon lärde sig svenska. Jasmin har även gjort en modellkarriär där hon representerat Finland i skönhetstävlingar. Hösten 2014 bytte hon bana och började studera till journalist.

 

Hon har själv arbetat på några av Sveriges största nyhetsredaktioner så som SVT, Expressen TV, Sveriges Radio Ekot och Aftonbladet TV. Just nu arbetar hon på Aftonbladet.

 

För Jasmin har språket spelat en viktig roll i hennes karriär. Flerspråkigheten har lett till fler möjligheter och med det vill hon inspirera andra. Hon berättar också varför det är viktigt att vårda sina språk och delar med sig av radio-/ och tv-klipp som hon själv medverkat i. Hon reder även ut svåra svenska nyhetsord och hjälper eleverna med att få bättre nyhetsrutiner.

 

Uppgift inför lektionen: eleverna läser Jasmins introduktionstext på Svenska nu:s hemsida med hjälp av en ordlista. Eleverna funderar färdigt på några frågor till Jasmin.

 

Årskurs: åk 7-9 och gymnasium
Tid: 45-75 minuter
Lokal: ett klassrum/ett auditorium med dator, projektor och filmduk
Gruppstorlek: enligt önskemål (20-30 elever/grupp eller en storsamling)

 

Turnétider våren 2020:

v. 6 (3-7.2.2020) i Riihimäki-S:t Michel.

v. 20 (11-15.5.2020) i Kuopio med omnejd.

 

Alla vårens turnéer inhiberade på grund av coronaepidemin. Läs mer här