Kenneth Nilsson: En vinnande väg

Kennth Nilsson

Från nuvarande ekonomisk situation till framtida mål. Kenneth Nilsson håller en personlig session om att hitta en ekonomiskt gångbar väg in i framtiden.

 

Kenneth kommer från de jämtländska fjällen och flyttade via Polcirkeln till Helsingfors redan 2012. Under sin tid i Helsingfors har Kenneth även varit utbytesstudent i USA under våren 2015. Kenneth har alltid varit väldigt intresserad av att diskutera och förstå. Det gjorde honom motiverad nog att ta flygcertifikat innan 20-årsdagen. Idag är flygningen en hobby, och Kenneth har istället sysslat med magisterstudier i finansiell ekonomi vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Idag är Kenneth ekonomi magister och undervisar för Svenska nu samt arbetar som transaktionsansvarig på Nordiska investeringsbanken.

 

Kenneths föreläsning är interaktiv i sin natur och passar därför bra för muntlig framställning på kurser.

 

Möjliga diskussionsämnen är:

  • Spenderande – Pizza, cigaretter och öl är onödigt dyrt. Att investera i något som ger ekonomiskt mervärde (moped, körkort, bil) är klokare.
  • Sparande – Pengar ger långsiktig trygghet och en möjlighet till verklig frihet.
  • Skuldsättning – Låna med försiktighet! Snabblån är direkt oansvarigt. Hur ser studerande på detta fenomen? Är studielån en god investering?
  • Verklighetskoll – Vad arbetar elevernas närmaste med? Ger detta en representativ bild av yrkesvärlden i stort?
  • Intressen kontra arbetsmarknad – Hur relevanta är elevers intressen sett till dess ekonomiska mål? För att ha råd med en hobby, krävs ett yrke. Det är få förunnat att få jobba med sin favoritsyssla!
  • Yrkeslivet – Vilka jobb är intressanta? Finns de? Var då?
  • Skola – Vidareutbildning lönar sig! För finländare finns stora möjligheter i såväl Finland som utomlands. Kan Sverige vara ett alternativ?
  • Motgångar – Personliga, yrkesmässiga, studiemässigaVad händer när ”den rätta” vägen grusas?

 

Diskussionen förs med hänsyn till individuella förutsättningar, målbild och motivation. Kenneth är inkluderande, strävar efter att ”ge ord en mening” och brukar få alla att delta aktivt. Kenneth kan även träna arbetsintervjuer med eleverna. Då fungerar han som “arbetsgivare” och intervjuar elever som söker jobb.

  • Uppgift inför sessionen: Alla som deltar förväntas fundera över sin egen privatekonomi och förbereda sig genom att formulera en eller flera frågor.

 

Årskurs: Kursen är avsedd för elever med goda kunskaper i svenska, med ett intresse för sin plånbok, sitt välmående och sin framtid. Passar bäst för åk 7-9, gymnasium och högskola/vuxna.
Tid: 
45-60 minuter
Lokal: 
ett klassrum med dator, internet och projektor
Gruppstorlek: 
en undervisningsgrupp

 

Turnétider våren 2020:

24.2-25.2.2020 i huvudstadsregionen.

4.5-5.5.2020 i huvudstadsregionen.

 

Alla vårens turnéer inhiberade på grund av coronaepidemin. Läs mer här