Kocka på svenska: Choklad

Björn Ekstrand är kursledare på vår populära chokladkurs. Han bor och arbetar i Mariehamn på Åland. För tillfället driver han Ålands Björntjänster Ab som är ett bolag som lagar luncher till vardags och catering av olika slag på beställning.  Han har drivit flera restauranger på Åland (Indigo Restaurang & bar, Umbra Krog & bar samt Jan Karlsgårdens Wärdshus).

 

Björn har varit i branschen sedan första jobbet som diskare 1994. Han har även hunnit göra en kort karriär i Oslo samt flera gästspel i Asien, bl.a. i Bangkok och Manilla. Nu har han jobbat många år och tycker det är kul att få träffa glada och intresserade elever.

 

“Mat är inte bara något man äter och som finns på tallriken, det är även upplevelser i form av dofter, konsistenser och ögonfröjd. Speciellt choklad är något som människan lärt sig att förfina till det yttersta”, säger Björn.

 

Chokladkurs, 1 lektion (45-75 min): 
I den här kursen kan du ta del av chokladens ursprung samt smaka på allt från vitchoklad till ren mörk choklad med 100 % kakao. Vi kommer också att tävla i dofter, och smaker – och såklart i svenska! Kom ihåg! Det viktigaste är inte att delta, utan att vinna 🙂

 

Chokladkurs, 2-3 lektioner (ca 2,5 h):
Under kursen kommer Björn först att berätta om råvaran som eleverna ska få jobba med. Vad är skillnaden mellan mörk och ljus choklad? Vilken sort passar bäst till praliner, mousse osv.? Vilka kryddor passar bra med choklad? Därefter kommer eleverna själva få prova på att arbeta praktiskt med smaker, dofter och choklad. OBS! Den här kursen är avsedd för yrkesskolor och -instituter.

 

Förhandsmaterial:

Björns chokladrecept i Kocka på svenska-receptboken (PDF 3,7 MB)
Lektionsaktiviteter med mat som tema i vårt språkberikat material

Öva ord med Quizlet:

Kocka på svenska: öva substantiv (para ihop)
Kocka på svenska: öva verb (para ihop)

 

Tips på lektionsaktiviteter före Kocka på svenska:

Lektionstips och övningar till Marthaförbundets matkulturmagasin

 

Årskurs: särskilt yrkesskola/institut, men även åk 7-9 och gymnasium
Tid: den korta kursen 45-75 min, den längre kursen ca. 2,5 timmar
Lokal: den korta kursen i ett vanligt klassrum eller i skolköket, den längre i skolköket
Gruppstorlek: max 25 elever

 

Ingen turné inbokad för våren 2020.