Kulturturen

Category
tur
About This Project

Kulturinsatser i huvudstadsregionen

 

Besöj teatrar och muséer med dina elever med hjälp av Kulturturen. Kulturturen är en del av Svenska nu-nätverkets satsning i huvudstadsregionen åren 2019-2021. I satsninen ingår även lärarfortbildning, naturskoldagar och nordisk matkultur.

Svenska nu erbjuder språkbadselever och elever i finska skolor i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla gratis kulturbesök. Det finns ett begränsat antal platser till besöken.

 

Boka platser åt dig och dina elever via vår bokningsblankett

Vid frågor kontakta programkoordinator Tyra Therman (tyra.therman@hanaholmen.fi).

 

Aktuella föreställningar hittar du i programkalendern

Karin & Carl Larsson – Svenskt mys

 

Utställningen hyllar såväl den legendariska svenska bildkonstnären Carl Larsson som hans fru, formgivaren Karin Larsson.
Utställningen presenterar bland annat ett originalverk av Carl Larsson och inredningsdetaljer inspirerade av Karins djärva möblemang i hemmet i Sundborn.
Utställningsbesöket på Hanaholmen består av guidning och workshop med bildkonstnären och inredningsdesignern Petra Innanen.
Längd ca 75 minuter
Rekommenderas: för alla, språket kan anpassas enligt gruppen

 

Spöket på Lillklobb

 

Föreställningen är mycket mer än en ordinär teaterpjäs. Publiken rör sig både ute i trädgården och inne på teatern och är med i händelsernas centrum och påverkar handlingens gång. En fattig torparfamilj ger oss en historisk inblick i hur det var förr på Lillklobb, medan en kringresande gycklartrupp bjuder på en kavalkad av teaterns egen historia.
Spöket på Lillklobb/Lillklobbin kummitus är samtidigt komedi, drama, lärostycke, utställning och talk show med en gruvlig spökhistoria som berättelsens utgångspunkt.

Text: Harriet Abrahamsson, Paul Olin Regi: Paul Olin Ljus- och ljuddesign:
Jukka Hannukainen I rollerna: Harriet Abrahamsson, Ylva Edlund, Stella Laine, Åsa Nybo, Paul Olin, Frank Skog, Anders Sundström, Kristian Thulesius.

 

Föreställningen rekommenderas för språkbadselever i åk 1-6

Gå ut och var glad din jävel – en rolig show om att må skit

 

Jag är 28 år när jag åker på mitt livs resa till Bali.

Jag ska hitta mig själv. Kanske till och med tatuera en svala nere vid fotknölen. Så blir det inte. Alls.

Istället hamnar i min mammas kökssoffa. Sjuk, svag, deprimerad och ångestfylld.

Därifrån planerar jag mitt självmord. Sedan famlar jag i mörkret, vägen kantas av sjukhus och desperation.

Det låter väl varken showigt eller roligt, kanske du tänker – men där har du fel.

Det tragikomiska i att bygga upp en karriär som journalist, samla ihop allt mod – hoppa ur hamsterhjulet och krascha på psyket efter att ha bokat en resa för att hitta sig själv i Sydostasien.

MANUS OCH HUVUDROLL: Zandra Lundberg, journalist & yogalärare med en bakgrund på Aftonbladet, som reporter, bloggare och krönikör. Därefter har hon bloggat och skrivit för en rad olika tidningar såsom Amelia, Solo, Wellness och Ålandstidningen. Det här är Zandras debut på scen. 

Tid: 90 min inklusive paus.

 

Förhandsmaterial till föreställningen

Amos Rex Generation 2020

 

Generation -utställningarnas ambitiösa mål är att presentera ung konst som är på uppgång. Den första Generation-utställningen ägde rum på Amos Andersons konstmuseum våren 2017. Utställningen rekommenderas för åk 7-9 och gymnasiet.

Totalt 80 konstnärer deltar i Amos Rex stora utställning Generation 2020. I den öppna utlysningen inlämnades 468 ansökningar och över 1 600 verkförslag av konstnärer i åldern 15–23 år.

Många verk behandlade människans förhållande till den omgivande naturen och teknologin – frågor som definierar den unga generationens framtid.

De medverkande konstnärerna valdes av en jury under ledning av bildkonstnären Hannaleena Heiska. Medlemmar var konstnärerna Sanni Weckman och Eliel Tammiharju, som båda deltog i den föregående utställningen Generation 2017, samt från Amos Rex museichef Kai Kartio, kurator Katariina Timonen och chefen för publikarbete Elsa Hessle.

LUX HANAHOLMEN

 

– en vacker ljuskonsthelhet för att lysa upp vintermörkret!

8 guidade rundvandringar och workshoppar den 13.1, 20.1, 27.1 och 3.2.

 

Lux Hanaholmen förverkligas som en del av Lux Helsinki den 4 januari till den 29 februari 2020. Kulturturen bjuder på guidade vandringar ute i Bildparken där Lux Hanaholmens ljuskonstverk är utställda. Den guidade rundturen är ca 30 min och workshoppen med ljustema ca 30 min. Besöket tar sammanlagt ca 75min.Obs! Det ryms bara en klass per vandring och workshop.

Kulturturen 2019

Amos Rex – Ars Fennica 2019

Så sant! på Teater Viirus

I det stora landskapet på Svenska teatern

Att dela en kaka på Svenska teatern

En blick är en blick är en blick på Lilla teatern

Alice in underlandet på Unga teatern