Amos Rex: Så känns det, tills­vi­da­re

Amos Rex: Så känns det, tills­vi­da­re

När:
Våren 2024

Årskurs:
Högstadiet, Gymnasiet

Årskurs:
Högstadiet och gymnasiet

Tid:
45 min.

Lokal:
Amos Rex, Mannerheimvägen 22–24, Helsingfors

Gruppstorlek:
25 elever per grupp

Turnétider:

Amos Rex: Så känns det, tillsvidare

Guidad tur till utsällningen.

  • må 29.4. kl. 13 och 14 (två grupper per tid)
  • fre 3.5. kl. 13 och 14 (två grupper per tid)
  • må 6.5. kl. 13 (två grupper per tid)

 

Kultur på svenska i Helsingfors 2024

Svenska nu erbjuder elever i finska skolor och språkbadselever i Helsingfors på gratis kulturbesök. Läs om föreställningarna och guidningarna nedan och boka platser via vår bokningsblankett!

Kultur på svenska i Helsingfors är en del av Svenska nu-nätverkets satsning i Helsingfors år 2024. Vid frågor kontakta programkoordinator Tyra Therman (tyra.therman@hanaholmen.fi)

Observera att det finns ett begränsat antal platser till föreställningar/verkstäder.

Amos Rex: Så känns det, tillsvidare

Boka en guidning till utställningen Så känns det tillsvidare. Guidningen är på svenska och tar ca 45 minuter.

Konsten berör oss eller lämnar oss oberörda på sätt som vi inte alltid själva förstår, än mindre kan sätta ord på. Så känns det, tillsvidare är den första utställningen på Amos Rex som ger en bred presentation av museets samlingar genom en rad verk som talar till känslorna. De drygt etthundra utvalda verken vägleder besökarna från isolation till empati, från extas till nostalgi.

Föreningen Konstsamfundets konstsamling, som förvaltas av Amos Rex, består av mer än 6 000 verk. Grunden för den utgörs av affärsmannen, tidningsutgivaren och konstmecenaten Amos Andersons (1878–1961) egen samling på cirka 400 verk. I museet Amos Andersons Hem, som öppnades på Georgsgatan i Helsingfors våren 2023, och i Söderlångvik gård på Kimitoön finns permanenta utställningar, främst med äldre verk ur samlingen.

På den breda och omfattande presentationen av museets samlingar, Så känns det, tillsvidare visas verk av mer än 70 konstnärer från 1960-talet och fram till idag. I utställningen ingår också ett interaktivt beställningsverk av det internationella konstnärskollektivet Keiken. Detta är det första i Amos serie av verk som använder teknologi på ett innovativt sätt och samtidigt granskar den kritiskt.

Utställningskuratorer är Katariina Timonen, Kai Kartio, Kaj Martin och Krista Mamia.

Samlingsutställningen Så känns det, tillsvidare visas på Amos Rex 27.3–8.9.2024.

Ett konstmuseum utöver det vanliga

 

Amos Rex erbjuder unika och överraskande upplevelser genom att presentera det senaste, och ofta det mest experimentella, inom nutidskonsten.

Museet har stått värd för namn som teamLabStudio DriftBill Viola och Hans Op de Beeck. Vart tredje år presenterar Amos Rex verk av 15–23 åriga konstnärer i sin Generation-utställningsserie.

 

Museientrén och Shopen finns i en funktionalistisk byggnad kallad Glaspalatset, en av den finländska modernismens pärlor från 1930-talet. Glaspalatset stod i tiden för ett alldeles nytt sätt att tänka, det var den första byggnaden där restauranger, caféer, butiker och en biograf kunde hittas under ett och samma tak. De underjordiska utställningsutrymmena är ritade av arkitektbyrån JKMM Arkitekter, och museet öppnade 2018.

 

Galleriets tak bubblar upp ur marken och skapar ett lekfullt utomhuslandskap – idag är det ett landmärke i Helsingfors. Genom takfönstren kan man se roliga detaljer såsom Amos Rex skorsten eller en trappa som inte ser ut att leda någonstans.