Aava Harju: att studera på det andra inhemska

Aava Harju: att studera på det andra inhemska

När:
Våren 2024

Årskurs:
Gymnasiet, Högskolan

Årskurs:
gymnasiet, högskola

Tid:
45-75 min

Lokal:
ett klassrum med dator, projektor, högtalare och filmduk

Gruppstorlek:
enligt önskemål (20-30 elever/grupp)

Aava Harju har har valt att studera på svenska vid Hanken (Svenska handelshögskolan) i Helsingfors där hon inledde sina studier hösten 2022. Under sin föreläsning berättar Aava om hur det är att studera vid Hanken som finskspråkig samt allmänt om studierna efter gymnasiet. Hon berättar varför hon valt att studera på svenska och talar om de olika alternativ och val som finns efter gymnasiet.

 

Aava Harju kommer från Helsingfors och är 22 år gammal. Aava kommer från en helt finskspråkig familj, men har alltid varit intresserad av att lära sig svenska. Aava höll två mellanår efter gymnasiet då hon bland annat jobbade som au pair i Frankrike där hon lärde sig tala flytande franska. Både i sina studier och i arbetslivet har hon insett nyttan av sina språkkunskaper och hon vill uppmuntra alla unga till att studera språk och att våga använda sina språkkunskaper.

 

Aavas presentation kommer till det mesta att gå på svenska men eleverna får gärna också ställa frågor på finska.

 

Förhandsuppgifter

I Finland kan man studera på svenska på flera olika orter. Som förhandsuppgift kan eleverna bekanta sig med studiemöjligheter som finns på svenska. Information om olika svenskspråkiga utbildningar hittar man bland annat på Studera på svenska i Finland (https://studerapasvenska.fi/)

 

Eleverna får också gärna på förhand fundera på frågor till Aava.