Äventyret Nordjobb i huvudstadsregionen, Åbo och Uleåborg

Äventyret Nordjobb i huvudstadsregionen, Åbo och Uleåborg

När:
Våren 2023

Årskurs:
Gymnasiet

gymnasium och yrkesskolor

Tid:
45-75min

Lokal:
klassrum

Gruppstorlek:
20-35 elever

Turnétider:

enligt önskemål våren 2023 i huvudstadsregionen, Åbo och Uleåborg.

Koordinera gärna besöket med dina kolleger.
Bekanta er med arbetsmöjligheterna i Norden genom att boka in ett fysiskt besök av en tidigare nordjobbare!

 

Hösten 2021 inleddes ett nytt samarbete med Pohjola -Nordens ungdomsförbund och Nordjobb. Tillsammans erbjuder vi skolbesök där unga nordjobbare delar med sig av sina erfarenheter av hur det var att arbeta i ett annat nordiskt land. I vår erbjuder vi programmet fysiskt i huvudstadsregionen, Åbo och Uleåborg!

Då ni bokar programmet fysiskt kommer eleverna får höra Henriikka Mankonen eller Pihla Koskelo berätta närmare om sitt Nordjobbsäventyr. De redogör för hur man söker nordjobb, de återger sitt eget äventyr och berättar hur deras språkkunskaper utvecklats efter vistelsen i ett annat nordiskt land. Avslutningsvis har eleverna möjlighet att ställa frågor.

Att arbeta  i Norden ger en värdefull arbetserfarenhet som stärker språkkunskaperna och så lär man känna sina grännländer! Genom Nordjobb får unga uppleva hur det är att bo i ett annat nordiskt land samtidigt som de träffar andra nordjobbare och får nya vänner från Nordens alla hörn.

 

Nordjobb förmedlar säsongsjobb, bostad samt kultur- och fritidsprogram till unga mellan 18 och 30 år. Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden. Nordjobb har sedan 1985 möjliggjort för 27.000 unga att uppleva ett annat nordiskt land. Nordjobb koordineras i Finland av Pohjola- Nordens ungdomsförbund.

Innan och efter besökt: Svenska nu har skapat uppgifter som man kan använda för att förbereda sig inför besöket. Man kan också jobba vidare med temat efter besöket.  Materialet hittar du via denna länk.

Henriikka Mankonen

Henriikka är 22 år och hon är hemma från S:t Karins. Hon studerar medicin vid Åbo universitet. Sommaren 2019 jobbade hon som vårdbiträde inom hemtjänsten i Danderyd i Sverige.

Pihla Koskelo

Pihla är en 22 år gammal receptionist från Uleåborg som pluggar till inträdesprovet i medicin. Hon har spenderat tre säsonger som nordjobbare på ett hotell i Geiranger i Norge.