Gör din egen Ålandsmacka med Viktor Eriksson i Satakunta

Gör din egen Ålandsmacka med Viktor Eriksson i Satakunta

När:
FULLBOKAD

Årskurs:
Högstadiet, Gymnasiet, Högskolan

Årskurs:
högstadiet, åk 7-9

Tid:
45-75min

Lokal:
i klassrummet

Gruppstorlek:
Max 25-30 elever

Turnétider:

19-21.3.2024 i Satakunta.

Instruktioner för bokning

Koordinera gärna besöket med dina kolleger på skolan.
Gör era egna Ålandsmackor och bekanta er med åländska råvaror och mattraditioner tillsammans med Viktor!

“Lär känna åländsk mat och specialiteter genom att tillreda smörgåsar!”

 

Viktor visar och berättar om åländsk matkultur. Han har med sig lokala råvaror som eleverna får smaka på och sedan tillreda egna små smörgåsar av. Eleverna får på det här sättet veta mer om vad som ätits i skärgården både förr och nu.

 

Viktor har jobbat som kock i över halva sitt liv varav tio år på den speciella turistanläggningen Silverskär. Han blev utnämnd till Ålands matambassadör 2018 och han har många år varit engagerad i ny nordisk mat. Därtill driver han flera olika projekt relaterade till råvaror och mat.

 

Ålands självstyrelse fyllde 100 år och det firades stort under året 2021-2022. Svenska nu var med och uppmärksammade jubileumsafirandet genom att erbjuda elever möjlighet att bekanta sig närmare med Åland genom olika program och läromaterial. Victors program utvecklades som en del av satsningen och forsätter även i år. 

Inför besöket:
Bekanta er närmare med Åland med hjälp av vårt läromaterial Åland i sikte.

Titta på videon Livet på landet. Besvara/Fundera på följande frågor på basis av videon:

  • Vilka lantbruksprodukter är vanliga på Åland?
  • Varför finns det så många potatisodlare på Åland?
  • Vad händer med ålänska päron och äpplen?