Joanna Rubin Dranger på Nordisk Kulturkontakt

Joanna Rubin Dranger på Nordisk Kulturkontakt

När:
28.2 (FULLBOKAD)

Årskurs:
Gymnasiet

Årskurs:
gymnasium

Tid:
kl. 13-14

Lokal:
Nordisk Kulturkontkt, Kajsaniemigatan 9, Helsingfors

Gruppstorlek:
max 40 elever

Möt den prisbelönta författaren och illustratören på Nordisk Kulturkontak i Kajsaniemi.

Den svenska författaren Joanna Rubin Dranger har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2023 för det genreöverskridande verket ”Ihågkom oss till liv”. Dranger mottog priset i Oslo för ett verk där fotografi, teckning, akvarell och text knyts samman till en närmast överväldigande effektiv berättelse.

Joanna Rubin Dranger: Ihågkom oss till liv, Grafisk Roman, Albert Bonniers Förlag, 2022.

När Joanna Rubin Dranger nyss blivit vuxen tog hennes älskade moster Susanne sitt liv. I den genreöverskridande volymen Ihågkom oss till liv – en inte bara till vikten och sidantalet omfångsrik och vittfamnande bok – gestaltar Rubin Dranger i både text och bild hur hon många år senare börjar nysta i det som ledde till mosterns självmord och hur hon bryter den tystnad och de omskrivningar som hon växt upp med, där släktingar varit ”försvunna” eller inte omnämnts alls. Trådarna leder till judeförföljelserna före och under andra världskriget i Tyskland, Polen, Litauen och Ryssland – men också till antisemitismen och undfallenheten i de skandinaviska länderna och de förödande konsekvenser oviljan att hjälpa där fick. De leder rakt in i mörkret, till koncentrationsläger, mord och övergrepp. Men också till glädjen i att träffa överlevande släktingar i USA och Israel. Rubin Dranger visar i teckning och bild hur hon ställs inför smärtsamma nya och oväntade frågor. Några lyckas hon besvara, andra inte. Att läsaren också får uppleva och tänka kring alla dessa svåra luckor är en av bokens många styrkor.

Ihågkom oss till liv är en intelligent kombination av text och bild som låter de båda förstärka varandra. Effekten blir närmast överväldigande. Fotografier och andra dokument blandas med Drangers egna effektiva teckningar, i en berättelse som har ett helt eget uttryck. Så blir boken till den dokumentärroman som den kallas för på omslaget, men också till så mycket mer: en grafisk roman, en historisk berättelse, ett slags skrivardagbok och en självbiografi. Både för henne och för läsaren blir den också en prövning. Det som hänt kommer så nära att man inte kommer undan.

 

källa: norden.org

Fotografi: Anna Widoff  

Nordisk kulturkontakt och Norden i fokus arrangerar ett författarsamtal med Joanna Rubin Dranger på Ode 28.2 kl. 17. Evenemanget är öppet för allmänheten ifall ni vill höra mer om boken.

Ett samarbete med Norden i fokus och Nordisk kulturkontakt.