Kultur på svenska i Helsingfors

Kultur på svenska i Helsingfors

När:
Hela året 2023

Årskurs:
Lågstadiet, Högstadiet, Gymnasiet

Turnétider:

Svenska teatern: #jeanne

Amos Rex: Generation  2023

Äventyrsturen Jakten efter den försvunna kronan på svenaborg

Kultur på svenska i Helsingfors 2023

Svenska nu erbjuder elever i finska skolor och språkbadselever i Helsingfors på gratis kulturbesök. Läs om föreställningarna och guidningarna nedan och boka platser via vår bokningsblankett!

Kultur på svenska i Helsingfors är en del av Svenska nu-nätverkets satsning i Helsingfors år 2023. Vid frågor kontakta programkoordinator Tyra Therman (tyra.therman@hanaholmen.fi).

Observera att det finns ett begränsat antal platser till föreställningar/verkstäder.

Svenska teatern: #jeanne

Datum: 23.3.2023 kl. 19

Lokal: Svenska Teatern, Norra Esplanaden 2

Längd: 1h 30 min, ingen paus

Åldersrekommendation:  gymnasiet

Ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om en ung idealist och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer.

Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

Handlingen

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

Lilla Jeanne har fått lära sig att de som har lite kommer att ha mindre, och de som har mycket kommer att få mer. I ett försök att få tillbaka det överskott som hon anser tillhör de oprivilegierade försöker hon korsa den frusna sjön och ta del av guldet. Hon kommer aldrig tillbaka, men historien slutar inte där.

Amos Rex: Generation 2023

Datum:

Må 24.4  kl. 12  (två grupper) och kl. 13 (två grupper)

Fr 28.4  kl. 12  (två grupper) och kl. 13 (två grupper)

Fr 5.5  kl. 12  (två grupper) och kl. 13 (två grupper)

Må 8.5  kl. 12  (två grupper) och kl. 13 (två grupper)

Fr 12.5  kl. 12  (två grupper) och kl. 13 (två grupper)

 

Längd: ca 1h

Lokal: Amos Rex,  Mannerheimsvägen 22-24

Åldersrekommendation:  högstadiet och gymnasiet

Utställningen Amos Rex Generation 2023 blir tredje gången gillt för triennalen som presenterar konst och visuell kultur gjord av unga konstnärer i åldern 15–23 år.

De utvalda verken presenterar en mångsidig översikt av nutidskonsten: det finns måleri, fotokonst, konstgrafik, skulptur, textilkonst, installationer, scenkonst samt mediekonst. De teman som tas upp sträcker sig från klimatkrisen till könsidentitet och covid-19-pandemin. Många av verken kretsar kring mental hälsa och konstens roll då svåra saker ska behandlas. Många konstnärer är samhälleligt vakna och dryftar frågor kring ansvar, miljömedvetenhet och hållbarhet. Det syns också i materialvalen och i hur konsten kommit till.

”Generation 2023 utställning öppnar ett fönster till den unga konstnärsgenerationens liv och deras erfarenheter av världen som den ter sig för dem just nu – utställningen är ett fönster till historien, till nutiden och till det kommande”, säger urvalsjuryns ordförande Ima Iduozee

Äventyrsturen på Sveaborg

Datum:

Må  15.05.2023 09:30

Ti  16.05.2023 09:30

On  24.05.2023 09:30

To  25.05.2023 09:30


Längd:
1,5h

Lokal: Sveaborg

Åldersrekommendation: Språkbadselever i lågstadiet

Gruppstorlek: max 50 elever per äventyr

Jakten efter den försvunna kronan

En vacker sommardag händer det något märkligt på Sveaborgs fästning. Kung Gustav III:s krona försvinner mystiskt under hans besök på fästningen. Som tur har en ledtråd hittats, enligt vilken kronan skulle vara gömd någonstans bland fästningens många murar. Kungen är inte en riktig kung utan sin krona och hans majestät påbörjar ett letande efter kronan och kallar till sin hjälp fiffiga äventyrare.

Hittas kronan och hur försvann den? Anslut dig till kungens sökpatrull och kom till kungens hjälp för att lösa den försvunna kronans gåta. Äventyret tar dig genom både grönskande parker och mörka bastioner.

Jakten efter den försvunna kronan är en äventyrstur som baserar sig på historiska fakta. Turen riktar sig till barn i åldern 6–13, men lämpar sig även för vuxna. Turen tar deltagarna på en medryckande tidsresa till 1700-talets Sveaborg, i letan efter kung Gustav III:s över 200 år sedan försvunna krona. Medan deltagarna följer ledtrådar och löser uppgifter stöter de också på spännande situationer och konstiga händelser från gågna tider. Tillsammans med kungen deltar kammarbetjänt Henrik och pigan Gunilla i äventyret. Under turen får man bekanta sig med 1700-talets Sveaborg på ett medryckande och roligt sätt.

År 2023 fyller äventyrsturen på Sveaborg 25 år. Jubileumsårets äventyrstur är en ny version av den originella turen Jakten efter den försvunna kronan från år 1998.

.