Besök teatrar och muséer med dina elever med hjälp av Kulturturen. Svenska nu erbjuder språkbadselever och elever i finska skolor i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla gratis kulturbesök. Det finns ett begränsat antal platser till besöken.
Kulturturen är en del av Svenska nu-nätverkets satsning i huvudstadsregionen åren 2019-2021. I satsninen ingår även lärarfortbildning, naturskoldagar och nordisk matkultur. Vid frågor kontakta programkoordinator Tyra Therman (tyra.therman@hanaholmen.fi).
Observera att det finns ett begränsat antal platser till föreställningar/guidningar.
Kom ihåg att utvärdera programmet efter besöket!
Den Kungliga dockteatern: Pojken och korpen
Pojken och Korpen berättar om den ensamma Pojkens och den skadade Korpens märkliga vänskap. Den familjevänliga föreställningen äger rum i en avlägsen, öde stad där Pojken bor ensam. Pojken tillbringar sin tid i ensamhet och letar efter mat och vatten och väntar på att hans föräldrar kommer hem. En dag skjuter pojken med slangbella mot himlen och något faller ner. På marken ligger en Korp skadad. Pojken tar med sig fågeln till sin lägenhet och börjar ta hand om den med hjälp av sin egen uppfinningsrikedom. Gradvis utvecklas
förtroende och vänskap mellan Pojken och Korpen, trots att de saknar ett gemensamt, vanligt språk. Den nästan ordlös föreställningen handlar om vänskap, krig och överlevnad ur ett barns
perspektiv.
Föreställningen är på Hanaholmen måndag 11.4 kl. 9: 30 och kl. 11
Den Kungliga Dockteatern är en professionell dockteater som grundades 2009. Teatern producerar föreställningar för alla åldersgrupper, för barn, unga och vuxna. Genom åren har vi fått spela på teatrar, festivaler, bibliotek, skolor och dagis. Alla dockor och all scenografi är tillverkade för hand på teaterns verkstad i Tavastehus.
Föreställningens längd: ca 30 min
Rekommenderas: för lågstadieelever i åk 1-6


Den Kungliga dockteatern: Korv och potatis
Korv och Potatis gör en tidsresa genom historien och berättar om den europeiska dockteaterns utveckling från medeltid till nutid. Under föreställningen får publiken ta del av dockteaterns historia från medeltid till nutid. Samtidigt introduceras olika dockteatertekniker såsom marionetter, handdockor och skuggteater.
Vet du var namnet marionett kommer ifrån?
Vet du vad är kopplingen mellan gammal, urgammalt skuggspel och digitala medier som finns i din ficka.
Som reseledare fungerar dockteaterkonstnären Korv Hans och gatuskådespelaren Anders Potatis.
Föreställningen är på Hanaholmen måndag 11.4 kl. 13:30
Föreställningens längd: ca 45 minuter
Rekommenderas: för åk 7-9 och gymnasium
Unga Teatern: Sailor och Pekka
Föreställningen baserar sig på Jockum Nordströms barnböcker som skildrar skönheten i de vardagliga händelser som ofta går oss obemärkta.
DRAMATISERING Oskar Pöysti
REGI Lidia Bäck
PÅ SCEN Meri Anna Hulkkonen, Niklas Häggblom, Matti Raita
SCENOGRAFI OCH KOSTYM Janne Vasama
LJUD OCH MUSIK Arbetsgruppen
LJUS Atte Pukero
ti 12.4 kl. 10
ons 13.4 kl. 10
Observera: bara tre skolgrupper per föreställning!
Föreställningens längd: ca 60 min
Rekommenderas: för språkbadselever i åk 1-6


Rundtur & Konstquiz
Besöket på Hanaholmen består av rundvandring i konstparken och konstquiz med bildkonstnären och inredningsdesignern Petra Innanen.
Besöket på Hanaholmen utförs endast utomhus och för bara en skolgrupp i taget för att möjliggöra ett tryggt besök. Alla skolgrupper erbjuds busstransport till- och från Hanaholmen.
Hanaholmens Konstpark uppvisar internationellt känd nordisk samtidskonst i skärgårdsnaturen omkring Hanaholmens kulturcentrum.
må 2.5 kl. 9, 10:30 och 13
ti 3.5 kl. 9, 10:30 och 13
ons 4.5 kl. 9, 10:30 och 13
to 5.5 kl. 9, 10:30 och 13
fre 6.5 kl. 9, 10:30 och 13
Längd: ca 1 timme
Rekommenderas: för åk 7-9 och gymnasium
Gruppstorlek: max. 30 elever
Tidsresa: En dag på landet
Den populära tidsresan “En dag på landet” är en dramalek som genom lekens magi tar deltagarna tillbaka i tiden till Knusbacka gård där barnen träffar folket på gården livs levande. Deltagarna förflyttas bakåt i tiden, får gammaldags namn och kläder och får hjälpa till med sysslorna på gården. Barnen får t.ex. byka och städa på gammalt sätt, lyssna på historier om folktro som personerna berättar, smaka på en bit mat och leka sånglekar från förr i tiden. Allt detta i en äkta allmogemiljö på Knusbacka gård i Hertonäs.
må 23.5 kl. 9 och 12
ti 24.5 kl. 9 och 12
ons 25.5 kl. 9 och 12
fr 27.5 kl. 9 och 12
Föreställningens längd: ca 2h
Rekommenderas: för språkbadselever i åk 1-4
Gruppstorlek: max. 25 elever
