Rapartisten Jesse P i Joensuu med omnejd

Rapartisten Jesse P i Joensuu med omnejd

När:
Vecka 47

Årskurs:
Lågstadiet, Högstadiet, Gymnasiet

Årskurs:
lågstadiet (åk 5-6), högstadiet, gymnasiet

Tid:
45-60 min

Lokal:
vanligt klassrum

Gruppstorlek:
max 40 elever (större grupper möjliga mot förfrågan)

Turnétider:

Vecka 47 (20-22.11.2023)

Jesse P. är en etablerad musiker som arbetat med låtskriveri, musik och ungdomar i över 10 år i både Finland och Sverige. Jesse P. har  producerat Pakkåruotsi-albumen i samarbete med Svenska nu.

 

Ni kan välja mellan Jesses två program:

 

1. LÅTSKRIVERI INSPIRATION OCH RAPMUSIK UNDER EN LEKTION

Rap-workshoppen är en interaktiv rapmusik-workshop som pågår under en lektion.

Eleverna skriver egna raplåtar på svenska och får möjlighet att uppträda med sina alster för kamraterna. I workshoppen förenas språk och aktivitet. Fokus ligger på en den muntliga förståelsen och på en lättsam stämning som leder till en positiv upplevelse. Rap-workshoppen får gärna ordnas som en temadag i skolan, och då kommer man överens om innehåll och antal elever separat. 

 

Förhandsmaterial

2. EN MUSIKALISK FÖRELÄSNING OM SPRÅK OCH KULTUR MED HJÄLP AV RAPMUSIK

Jesses egna låtar från olika perioder i livet blandas med egna sanna berättelser i form av dialoger och nyskapade låtar om hur det varit under olika delar av hans liv.

Jesse Piisinen föddes i Kuopio Finland men flyttade till Umeå i Sverige som 2-åring. Till en början användes endast finska hemma och Jesse hade inga problem med att kommunicera med sin far eller andra släktingar som bodde kvar i Finland. Medan de flesta andra finskspråkiga barnen gick på en finsk skola eller dagis valde Jesses mamma att sätta honom direkt på ett svenskt dagis för att enklare anpassa sig till Sverige och det svenska språket. Det skulle visa sig bli ett problem i framtiden.

I föreställningen Spegelbild får man följa Jesses resa från en ung förvirrad tonåring till platsen där han står idag som aktiv artist och kulturarbetare med språk i fokus i både Sverige och Finland.

 

Förhandsmaterial (läraren avgör vilka uppgifter som görs):