Språk öppnar dörrar – en virtuell lektion med Jasmin Lindberg

Språk öppnar dörrar – en virtuell lektion med Jasmin Lindberg

När:
Vecka 49

Årskurs:
Högstadiet, Gymnasiet

åk 7-9, gymnasium

Tid:
30 min

Lokal:
Läraren organiserar besöket i Teams, Zoom eller Google Meet

Gruppstorlek:
20-35 elever

Turnétider:

Vecka 49 (5-9.12.2022)

Jasmin är född i Stockholm men flyttade till Tammerfors med sin familj som 4-åring. När hon var 10 år gammal flyttade hennes familj tillbaka till Stockholm och det var då hon lärde sig svenska. Jasmin är journalist och har arbetat på några av Sveriges största nyhetsredaktioner så som SVT, Expressen TV, Sveriges Radio Ekot och Aftonbladet TV. På hösten 2020 är hon aktuell med sin egna finskspråkiga talk show på SVT: Mun ääni.

I Jasmins karriär har språkkunskaperna spelat en viktig roll. Hennes språkkunskaper har lett till flera möjligheter och hon vill att hennes erfarenheter också skall inspirera andra. Under sitt virtuella besök berättar hon vilka möjligheter språkkunskaperna kan medföra och vilken nytta man kan ha i Sverige av att kunna både svenska och finska. Hon tipsar också eleverna om vilka arbets- och studiemöjligheter det finns i Sverige.

 

Förhandsuppgift:

Bekanta dig med Jasmins introduktionstext och förbered frågor till Jasmin. Välj till exempel 5-6 frågor ni vill ställa till Jasmin. Nedan ser ni även två klipp med Jasmin.

 

Lektionens upplägg:

  • Jasmin berättar om sig själv och resan mot nyhetsvärlden. Hon berättar om hurdan fördel hon har haft om sina språkkunskaper och vad eleverna kan ha av nytta av att kunna både svenska och finska i Sverige.
  • Föreläsningen slutar med en kort frågestund och eleverna får ställa frågor till Jasmin.

Tips! Frågestunden kan fungera som en hörförståelse om eleverna skriver upp korta anteckningar som lämnas in till läraren.

 

Här är en checklista som är bra att läsa igenom före ett virtuellt skolbesök för att garantera ett så lyckat besök som möjligt.

Trafiktoppen: ”Gått som katten kring het i gröt i frågan om munskydd”. Jasmin Lindberg intervjuar.
Jasmin Lindberg berättar om sig själv och sitt program med Svenska nu