Språk öppnar dörrar med Jasmin Lindberg i Uleåborg

Språk öppnar dörrar med Jasmin Lindberg i Uleåborg

När:
Vecka 44

Årskurs:
Gymnasiet, Högskolan

åk 7-9, gymnasium

Tid:
45-75min

Lokal:
Klassrum/ auditorium

Gruppstorlek:
20-35 elever

Turnétider:

Vecka 44 (31.10-4.11.2022)

Koordinera gärna med dina kolleger på skolan.

Jasmin är född i Stockholm men flyttade till Tammerfors med sin familj som 4-åring. När hon var 10 år gammal flyttade hennes familj tillbaka till Stockholm och det var då hon lärde sig svenska. Jasmin är journalist och har arbetat på några av Sveriges största nyhetsredaktioner så som SVT, Expressen TV, Sveriges Radio Ekot och Aftonbladet TV. Nu är hon aktuell  med sin egna finskspråkiga talk show på SVT: Mun ääni.

 

I Jasmins karriär har språkkunskaperna spelat en viktig roll. Hennes språkkunskaper har lett till flera möjligheter och hon vill att hennes erfarenheter också skall inspirera andra. Under sitt virtuella besök berättar hon vilka möjligheter språkkunskaperna kan medföra och vilken nytta man kan ha i Sverige av att kunna både svenska och finska. Hon tipsar också eleverna om vilka arbets- och studiemöjligheter det finns i Sverige.

 

Förhandsuppgift:

Bekanta dig med Jasmins introduktionstext och förbered frågor till Jasmin. Välj till exempel 5-6 frågor ni vill ställa till Jasmin. Nedan ser ni även två klipp med Jasmin.

Lektionens upplägg:

  • Jasmin berättar om sig själv och resan mot nyhetsvärlden. Hon berättar om hurdan fördel hon har haft om sina språkkunskaper och vad eleverna kan ha av nytta av att kunna både svenska och finska i Sverige.
  • Föreläsningen slutar med en kort frågestund och eleverna får ställa frågor till Jasmin.

Tips! Frågestunden kan fungera som en hörförståelse om eleverna skriver upp korta anteckningar som lämnas in till läraren.

Trafiktoppen: ”Gått som katten kring het i gröt i frågan om munskydd”. Jasmin Lindberg intervjuar.
Jasmin Lindberg berättar om sig själv och sitt program med Svenska nu