Språk öppnar dörrar med Jasmin Lindberg i Jyväskylä

Språk öppnar dörrar med Jasmin Lindberg i Jyväskylä

När:
Vecka 12

Årskurs:
Högstadiet, Gymnasiet, Högskolan

Årskurs:
åk 7-9, gymnasiet, yrkesskola

Tid:
45-75min

Lokal:
Klassrum/ auditorium

Gruppstorlek:
20-35 elever

Turnétider:

Vecka 12: 20-22.3 (onsdag – fredag)


Koordinera gärna med dina kolleger på skolan.

Jasmin är född i Stockholm men flyttade till Tammerfors med sin familj som 4-åring. När hon var 10 år gammal flyttade hennes familj tillbaka till Stockholm och det var då hon lärde sig svenska. Jasmin är journalist och har arbetat på några av Sveriges största nyhetsredaktioner så som SVT, Sveriges Radio Ekot, Expressen, Dagens Industri och Aftonbladet. Hon har även programlett SVT:s finskspråkiga talkshow Mun ääni. Idag är hon programledare för finska nyheterna och aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset, på SVT Uutiset. 

I Jasmins karriär har språkkunskaperna spelat en viktig roll. Hennes språkkunskaper har lett till flera möjligheter och nu vill hon att hennes erfarenheter också skall inspirera andra. Under sitt besök berättar hon vilka möjligheter språkkunskaperna kan medföra och vilken nytta man kan ha i Sverige av att kunna både svenska och finska. Hon tipsar också eleverna om vilka arbets- och studiemöjligheter det finns i Sverige. 

Förhandsuppgift: 

Bekanta dig med Jasmins introduktionstext och förbered frågor till Jasmin. Välj till exempel 5-6 frågor ni vill ställa till Jasmin. 

Lektionens upplägg: 

  • Jasmin berättar om sig själv och resan mot nyhetsvärlden. Hon berättar om hurdan fördel hon har haft om sina språkkunskaper och vad eleverna kan ha av nytta av att kunna både svenska och finska i Sverige. 
  • Föreläsningen slutar med en kort frågestund och eleverna får ställa frågor till Jasmin.  Tips! Frågestunden kan fungera som en hörförståelse om eleverna skriver upp korta anteckningar som lämnas in till läraren.