Sverigefinsk ungdomskultur med Amelie och Pentti

Sverigefinsk ungdomskultur med Amelie och Pentti

När:
Vecka 17

Årskurs:
Högstadiet, Gymnasiet

Tid:
45-75 min

Lokal:
ett klassrum med dator, projektor, högtalare och filmduk

Gruppstorlek:
enligt önskemål (20-30 elever/grupp)

Turnétider:

Vecka 17 (24.4-27.4)  i Åboland

En lektion om Sverigefinsk ungdomskultur 

 

Pentti Wedman är 16 år gammal och går första året på gymnasiet. Han kommer från Örnsköldsvik, Norrland. Amelie Agnvall är även hon 16 år gammal och går första året på gymnasiet i Stockholm. Båda är uppvuxna i Sverige, men har finska föräldrar och talar därför både flytande svenska och finska. 

 

Under skolbesöken berättar Pentti och Amelie om hur det är att vara sverigefinsk i Stockholm och Örnsköldsvik. Under deras gemensamma föreläsningar kommer de att prata lite om vem de är, hur det är att vara sverigefinsk i Sverige idag och lite om den svenska ungdomskulturen.  De kommer även att berätta lite om ungdomsserien Brus som visas på SVT Play där båda har varsin roll.  Eleverna får höra om hur det är att vara med i en tv-serie och lite om hur en vanlig inspelningsdag ser ut.  Serie handlar om ungdomar som möter vardagliga problem så som kärlek och sorg. Serien riktar sig främst tills sverigefinska ungdomar men enligt Amelie och Pentti kan alla unga relatera till handlingarna i serien.

 

I Sverige är sverigefinnarna en nationell minoritet tillsammans med fyra andra grupper (judar, samer, romer och tornedalingar). Det finns cirka 700 000 personer med finländskt ursprung i Sverige.

 

Inför besöket:

Kolla på ett avsnitt ur serien Brus där både Amelie och Pentti medverkar. 
Eleverna funderar färdigt på frågor till Amelie och Pentti.