Virtuellt om Åland

Virtuellt om Åland

När:
Vecka 12/2022

Årskurs:
Rekommenderas för: högstadiet, åk 7-9

Tid:
En virtuell lektion (30min)

Lokal:
Zoom, Teams

Gruppstorlek:
Max 30 elever

Turnétider:

Vecka 12 (21-25.3.2022)

Instruktioner för bokning

Koordinera gärna besöket med dina kolleger på skolan.

Besök landskapet Åland virtuellt som firar 100 år av självstyrelse den 9 juni 2022!

Virtuellt om Åland för skolelever uppmärksammar 100 år av åländsk självstyre genom att erbjuda svenska och finska elever möjligheten att delta i virtuella lektioner med den åländska kändiskocken Michael “Micke” Björklund under Ålandsveckan den 21 – 25 mars 2022.

Åland utmärker sig som en föregångare när det gäller närmat och närproducerade ekologiska råvaror.  Björklund berättar om Åland och åländsk matkultur medan han visar hur man lagar en maträtt med åländska råvaror. 

 

Micke träffar en skolgrupp i taget. Efter lektionen skall elever skicka ett virtuellt vykort till elever i grannlandet för att dela med sig av sina erfarenheter. Läs mer om vykortsutmaningen här.

 

Virtuellt om Åland för skolelever genomförs av Svenska nu i samverkan med Föreningen Norden och Smakbyn och med finansiering av Nordplus Språk.

Gör så här:

  1. Boka Mickes virtuella lektion via boka-blanketten. Läs beskrivningar nedan.
  2. Fräscha upp era Ålandskunskaper inför lektionen med Svenska nus material Åland i sikte.
  3. Delta i den virtuella lektionen!
  4. Läs vykort som de andra grupperna från grannlandet har skrivit. Skicka sedan in ett eget vykort. Vykortsutmaningen hittar du här.
  5. Utvärdera programmet. Det finns en enkät för både lärare och elever

Lektion för skolor i Finland
fokus på Ålandskunskap och svenska språket

 

Micke berättar roliga anekdoter och fakta om Åland medan han lagar ett enkelt mellanmål eller maträtt. Eleverna får svara på frågor i bingobrickan medan de lyssnar på Micke.

Lektion för skolor i Sverige
fokus på hem- och konsumentkunskap

 

Micke berättar om sin matlagningsfilosofi och hur han gör ett medvetet val med hänsyn till miljö att välja närproducerade produkter.

Han presenterar åländska mattraditioner och åländska råvaror och berättar vad en axgan är. Eleverna får också höra vad man ska tänka på vid planering och organisering av matlagning samt vilka metoder, redskap och teknisk utrustning man kan utnyttja.