Samernas nationaldag
På samernas nationaldag sjunger man Samefolkets sång (Sámi soga lávlla).
Samerna är Europas nordligaste ursprungsfolk. Nationaldagen är allmän en flaggdag i Sameland.
Sameland omfattar delar av Finland, Sverige, Norge och Ryssland. Flaggans färger kommer från samernas folkdräkt som kallas kolt. Cirkeln i flaggan symboliserar solen (röd) och månen (blå). Många samer klär sig i kolt på nationaldagen. Kolten berättar från vilken ort man kommer och vilken familj man tillhör. Det är bara samer som ska använda kolt.
Nationaldagen firas till minnet av det första samiska landsmötet i Trondheim 6.2.1917. En av initiativtagarna till mötet var frihetskämpen Elsa Laula. Elsa Laula kämpade modigt för samernas rättigheter och hon ville att samerna skulle samarbeta över landsgränserna.
”När vi står en och en kan vi föga eller intet uträtta.
Gemensamt har vi dock ett intresse,
och detta intresse måste förenas och bli en makt.”
– Elsa Laula
Samerna har genom tiderna fått kämpa för sin kultur och sin rätt till land och vatten. Idag arbetar Samerådet för de samiska intressena och stärker samhörigheten över nationsgränser. Vart fjärde år ordnar de Samekonferensen. På Samerådets konferens i Helsingfors år 1992 bestämdes när nationaldagen skulle firas.
På nationaldagen ordnas det olika fester, man äter gott och umgås med vänner och familj. Somliga kanske också jojkar. Jojken är den äldsta musikformen i Europa. Nationaldagen är en dag då vi alla kan vara stolta över den samiska kulturen.
Glad samisk nationaldag!