Tema: Forskning om universum (15.8.2019)

Läs Syksy Räsänens intervjuForskning om universum.

A) Svara på frågorna. Rätta svar finns i slutet av sidan.

1. Mitä kosmologi tekee?
2. Minkälainen on kosmologi Syksy Räsäsen tavallinen työpäivä?
3. Miten Syksy Räsänen kommentoi ilmastonmuutosta?
4. Minkälainen suhde Syksy Räsäsellä on uskontoon?
5. Onko Räsäsen mukaan avaruudessa muuta elämää?

B) Öva artikelns ord och uttryck!
Quiz created by svenska nu with GoConqr

Rätta svar
A)
1. Kosmologia on tieteenala, joka tutkii universumia eli maailmankaikkeutta. Kosmologia eroaa astronomiasta, jossa tutkitaan yksittäisiä planeettoja ja galakseja. Kosmologi on on kiinnostunut koko universumin synnystä, sen kehityksestä ja rakenteesta.
2. Syksy Räsänen on tutkija ja teoreettisen fysiikan opettaja yliopistolla. Hänen työhönsä kuuluu tutkimus, opetus, stipendien haku, artikkeleiden kirjoitus sekä puhujatilaisuudet.
3. Räsänen toteaa, että ilmastonmuutos on käynnissä jo nyt, eikä se ole enää pelkkä uhkakuva. Hänen mukaansa aikamme on merkityksellistä, sillä ilmastonmuutoksen myötä koko ihmiskunta on vaarassa.
4. Vaikka Räsänen kasvoi uskovaisessa perheessä, ei hän enää ole uskonnollinen ihminen. Siitä huolimatta hän pitää kirkoista ja Raamatusta eikä halua kritisoida uskovaisia. Räsänen ymmärtää uskon antavan voimaa osalle ihmisistä.
5. Räsäsen mukaan sitä ei tiedetä. Räsänen siteeraa science fiction kirjailija Arthur C. Clarkea ja sanoo tämän todenneen, että sekä ajatus maapallosta yksin universumissa että mahdollisuus maapallon ulkopuolisesta elämästä on yhtä pelottava.