1. Kirsi som fotograf

(Avancerad)

Kirsi som fotograf

“I mitt arbete som språklärare vill jag väcka elevernas intresse för språk, men på fritiden fokuserar jag på naturens former.

Jag upptäckte naturfotografering av en slump, på en resa till Galápagosöarna i januari 2011. Under den resan tog jag mina första naturbilder och där träffade jag en grupp naturfotografer och deras lärare Andy Horner.  De berättade om den unika treåriga utbildningen i naturfotografi vid Axxell Utbildning. Utan förkunskaper inledde jag studierna i april samma år. Det var en utmaning att lära sig tekniken, men engagemang och drivkraft hade jag från första början.”

När Kirsi inledde sina studier bestämde hon sig för att specialisera sig på nordiska landskap. Hon är mycket förtjust i arktisk natur och hennes favoritmiljö i Norden finns på Island, som hon har besökt flera gånger. Det fantastiska med Island är naturens otroliga variation och det hisnande landskapet. Kirsi avlade sin examen vid Axxell i januari 2015 och hennes slutarbete var en fotoutställning. Några av fotografierna i utställningen är tagna redan under kursen, men största delen är tagna under år 2014, då Kirsi reste mycket inom Norden.

“Under åren har min visuella uttrycksförmåga utvecklats och jag känner att jag har hittat en egen stil. Jag jobbar mycket med de visuella elementen: form, färg, rörelse och linje. I mitt bildskapande söker jag efter något overkliga och drömlika landskap.  Jag eftersträvar landskapsbilder som ger ett tredimensionellt intryck. Hemligheten bakom en lyckad bild är ofta kompositionen, samt att förgrund, mellanparti och bakgrund i bilden står i samspel. Linjer och färger ger rytm och fångar betraktaren.

Intuitionen spelar också en stor roll i mitt fotograferande.  Det är först på plats som den rätta stämningen infinner sig.”

Bakom bilden:

Overkliga böljande svarta sanddyner, spetsiga berg. Här ville Kirsi hitta en intressant bildvinkel och en koppling mellan förgrund och bakgrund. Dessutom hittade hon intressanta linjer som leder betraktaren in i bilden. Kirsi tycker att linjer är ett av de starkaste kompositionsverktygen och här fungerar de bra. I bilden finns en klar ingång för blicken; från det högra nedre hörnet i en kurva mot vänster och sen upp mot de gulbruna kullarna längs med det vita skummet. Kanske de mörka partierna här är det som också ger spänning åt bilden. Bilden ger ett tredimensionellt uttryck, vilket Kirsi alltid strävar efter. Hon hoppas att betraktaren upplever att hen nästan kan kliva in i bilden.

Läs, lyssna och besvara frågorna.

Besvara frågorna på svenska.

1. Hur kom det sig att Kirsi började fotografera?
2. Vad berättar hon om sin utbildning?
3. Vad inspireras hon av?
4. Vad kännetecknar en bild tagen av henne?
5. Nämn åtminstone tre saker som Kirsi berättar om bilden.

Öva upp ditt ordförråd.

a) Öva upp ditt ordförråd med Quizlet
a)  Ibland känns det som att fotografer talar sitt eget språk. Det blir många tekniska termer att hålla reda på. Para ihop orden.

b) Sök adjektiv i texten. Skriv satser där du använder de adjektiv som var nya för dig.

a) Diskutera fotografering med hjälp av följande frågor.

1. Tycker du om att fotografera?
2. Vilken typ av fotografering gör du mest?
3. Efterbehandlar du dina foton? Hur? Tycker du mera om svartvitt eller färg?
4. Berätta om en bild som betyder särskilt mycket för dig.
5. Har du en drömbild i huvudet som ännu inte tagits?
6. Är det viktigt för dig att visa upp dina bilder för andra?
7. Tycker du om att dokumentera resor med kameran?
8. Vart skulle du helst vilja göra din drömresa?
9. Har du några förebilder inom fotografering?

b) Läs texten ”Bakom bilden” och diskutera bilden med hjälp av följande frågor.

1.  Beskriv stämningen i bilden.

2.  Det gäller att vara närvarande med alla sinnen, hitta den rätta kompositionen och utnyttja ljuset när man fotograferar landskap.  Vilket ljus är det bästa för landskapsfotografering?

3.  En landskapsbild kan få mer karaktär av en molnbeströdd himmel.  Hur har man använt molnen i denna bild?

4.  På vilket sätt har man uppnått en tredimensionell känsla i bilden?

5.  Beskriv ljus, färger och former i bilden.

6.  Beskriv linjer (horisontaler, vertikaler, diagonaler).

7.  Vad tycker du om bilden? Vad fastnade du för?

Jobba med bilder

b) Välj ett foto som du har tagit och beskriv den till en kompis utan att visa den. Berätta vad bilden föreställer, beskriv stämningen, kompositionen, ljus, färger… Till slut visa bilden. Diskutera hur det var att beskriva bilden, och om det var lätt att få en uppfattning om bilden på basis av beskrivningen.

c) Instagram: Ta en egen landskapsbild. Fundera på kompositionen; hur bilden är uppbyggd, och de visuella elementen; form, färg, rörelse och linje. Lägg upp bilden på Instagram med #nordiskalandskap @svenskanu