5. Norge

(Avancerad)

Lofoten, Norge

Fakta:

Lofoten är ögruppen som sträcker sig västerut i Atlanten norr om polcirkeln. Tack vare den varma Golfströmmen har Lofoten ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad, som t.ex. Alaska och Grönland. Kustklimatet på Lofoten gör att vintrarna blir milda och somrarna förhållandevis svala.

De första människorna kom till Lofoten för ungefär 6 000 år sedan. Stenålderns invånare på Lofoten livnärde sig på fiske och jakt i ett område med goda livsbetingelser. Hela Lofoten var vid den tiden täckt av stora tall- och björkskogar. Här fanns hjort, björn, vildren, lo och bäver, och havet var fullt av fisk, säl och val.

(Källa: Fakta om Lofoten)

Bakom bilden:  

“Lofoten är en dröm för varje fotograf. Jag hade länge drömt om Lofotens fantastiska vinterlandskap när jag reste dit i mars 2014 med en väninna. Tyvärr hade vi otur med vädret. Fotografer tycker om moln och varierande väder, men det stormade så våldsamt att det var omöjligt att fotografera under nästan hela resan.  Stormen Kyrre härjade kraftigt och gjorde stor skada i området.”

Om man väljer att bo i en rorbu-stuga blir Lofotensemestern riktigt speciell. Rorbuer är traditionella fiskarbostäder där en del av stugan i typiska fall vilar på pålar och vetter mot havet.

“Vi bodde i en äkta rorbu och det var en häftig upplevelse.

En av de finaste stränderna i Lofoten finns vid Haukland. Här ligger två kritvita stränder inramade av höga fjäll. Den här bilden tog jag på stranden vid Haukland. Vattnet skapar en labyrint på sin väg mot havet.  När man har en intressant förgrund, ett mellanparti och en bakgrund, ger det djupet i bilden en framträdande roll. Blicken sugs in i bilden tack vare kraftiga linjer i strandvattnet.  Det mörka berget har en motvikt i den mörka tången i förgrunden. Sandstränderna är fascinerande, de förändras hela tiden på grund av tidvattnet.  Ofta får man det bästa resultatet när vågorna är på väg tillbaka och linjespelet kan bli mycket intressant.”

Besvara på frågorna på svenska.

 

  1. Hur påverkar Golfströmmen klimatet på Lofoten?
  2. Hur var det att bo på Lofoten i stenåldern?
  3. Vad säger Kirsi om fotograferingen av sandstränder?
a) Öva upp ditt ordförråd med flashcards
b) Sök i texten ord och uttryck som handlar om väder och klimat.
c) Para ihop. Man får vara beredd på all slags väder på Lofoten. Para ihop dessa uttryck.
Läs texten “bakom bilden” och diskutera bilden med hjälp av följande frågor.

  1. Beskriv stämningen i bilden.
  2. På vilket sätt har man uppnått en tredimensionell känsla i bilden?
  3. Beskriv ljus, färger och former i bilden.
  4. Beskriv linjer (horisontaler, vertikaler, diagonaler).
  5. Vad tycker du om bilden? Vad fastnade du för?
a) Planera en fotograferingsresa.
När man planerar en fotograferingsresa måste man kolla vädret varje dag. Kolla på nätet hur vädret är i ditt drömresemål just nu. Jämför sedan resultat med en kompis eller i små grupper.

Kolla till exempel:

  1. Temperatur dag/natt?
  2. Vindinriktning och vindhastighet?
  3. Högtryck eller lågtryck?
  4. Varmfront/kallfront?
  5. Hur stor är molnigheten?
  6. Solens upp- och nedgång?

b) Instagram: Ta en egen landskapsbild.
Fundera på bildens komposition: förgrund, mellanparti och bakgrund.
Lägg upp bilden på Instagram med #nordiskalandskap @svenskanu