Category
Övningar
About This Project

Midsommar x 10

 

1. Sommarsolstånd

Vi firar midsommar vid sommarsolståndet. Då är dagen längst och natten kortast. Det här infaller kring den 22 juni och kallas också astronomisk midsommar. Efter det blir dagarna kortare igen.

 

2. Vädret

Förr firades väderguden Ukkos fest vid midsommar. Ukko dyrkas inte längre, men vädret är minsann ett av de hetaste samtalsämnena inför midsommar. Men så värst hett är det ju inte alltid på midsommar. Varmast var det 1935 med 33,8 grader i Etseri, men till exempel midsommaren 2014 var svinkall med 4,8 grader i Sodankylä.

 

3. Johannes Döparen

På medeltiden utsåg kyrkan 24 juni till Johannes Döparens dag. Fram till 1954 firades midsommardagen i Finland alltid den 24 juni, oavsett veckodag. Idag är midsommardagen den lördag som infaller mellan 20 och 26 juni. Det finska ordet juhannus härstammar från Johannes Döparen. På svenska har midsommar kallats för johanne.

 

4. Midsommarbastu

Midsommarbastun är en viktig tradition för många finländare. På midsommarafton badade man traditionellt för första gången med en ny färsk bastukvast. Man badar ofta midsommarbastu redan på dagen så är man ren till kvällens fest.

 

5. Midsommarmat

Typisk midsommarmat består av nypotatis, rökt fisk, sill och korv eller annan grillad mat. Sill och nypotatis till midsommar är en relativt ny tradition. Länge ansågs det som slöseri att gräva upp nypotatis. Förr firades högtiden på många håll med fil och lutfisk.

 

6. Midsommarstången

Midsommarstången är en viktig tradition för många i skärgården. Midsommarstången kom från Tyskland till Sverige. Därifrån kom den via Åland till Finland på 1700-talet. Ofta brukar man dansa kring midsommarstången.

 

7. Midsommarbrasa

Under 1900-talet blev det vanligare med midsommarbrasor. Man byggde en stor brasa som hela byn samlades runt. Man dansade, sjöng, lekte och umgicks långt in på midsommarnatten. På midsommaren dansas det också på dansbanor och musikfestivaler.

 

8. Kärlek och magi

Vid midsommaren är naturen som vackrast och växtligheten laddad med kraftfull magi. Mycket av midsommarens trolldom förknippas med kärlek och med att hitta den man ska gifta sig med. Nakenhet, tystnad och magiska tal 3, 7 och 9 förekommer ofta i ritualerna. Du har säkert hört om traditionen att lägga blommor under dynan på midsommarnatten, men det finns också betydligt konstigare ritualer, till exempel kan du fånga en kille du vill ha genom att rulla naken i hans åker. Du kan också fråga ett svin om tjejen du gillar ska bli din fru.

 

9. Finländska flaggans dag

Midsommardagen är också den finländska flaggans dag. Flaggan får vara uppe extra länge på midsommaren. Den får hissas klockan 18 på midsommarafton och halas klockan 21 på midsommardagen.

 

10. Farlig midsommar

Farlig midsommar är inte endast titeln på Tove Janssons muminbok. Midsommaren är farlig också på riktigt. Våldsbrott, drunkningsolyckor och trafikolyckor hör till de sorgliga midsommartraditionerna. Midsommaren kan vara både ljuvlig och farlig, så ta hand om varandra och använd flytväst!

 

Glad midsommar!

Frågor på svenska

Frågor på finska

Frågesport för hela klassen

Vem vet mest om midsommar? Tävla med hela klassen med Quizizz!

 

(Tryck på Host Game för att börja spela.)

Vetamix uppgifter

Läs om midsommaren på Vetamix hemsida. Testa sedan vad du kan om midsommaren med Vetamix quiz!

 

Läs om olika kärlekstrollkonster vid midsommar på Vetamix hemsida. Översätt tre av trollkonsterna till finska.

Annat

Hör Tove Jansson läsa sin bok Farlig midsommar på Yle Arenan (en lättläst version av boken hittar du här).

 

Vad tycker du om att äta på midsommar? Sök efter recept på Yles hemsida och planera en meny för dig och dina kompisar!
Tips! Du kan använda ett färdigt kopieringsunderlag för menyn som kan laddas här.