Kock

En kock jobbar till exempel på en restaurang, ett kafé, inom catering eller som egenföretagare och lagar god och mångsidig mat. Kockarna jobbar med praktiska arbetsuppgifter som kan variera mycket beroende på hur stort kök man jobbar i.

Arbetet är mycket omväxlande och ger utrymme för skapande och kreativitet, men det kräver också bra planeringsförmåga, god fysik och stresstålighet.

Som kock skall du vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Därtill lönar det sig att behärska restaurangterminologin på de båda inhemska språken. Därtill är det dessutom bra att kunna engelska och franska.

Studierna

Se på videon där Oliver berättar om hurdana hans studier är. Oliver studerar till kock vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors. 

Svensk textning kan sättas på från menyn till höger. Texten kan också laddas ner här.

Yrket

Lyssna när Oliver berättar mer om sitt yrke och vad han skulle vilja jobba med när han är färdig med sina studier.

Svensk textning kan sättas på från menyn till höger. Texten kan också laddas ner här.

Uppgifter

4. Kombinera meningarna nedan med rätt bild. Översätt sedan meningarna till finska.

1. Flambering är en matlagninsmetod där man tillsätter sprit i maten och sedan tänder eld på den så att alkoholen brinner bort.

2. Genom att bryna smöret  i en stekpanna eller en kastrull får du aromen i smöret att träda fram och smaken blir fint nötig.

3. Uppläggningen av maten på tallriken är minst lika viktig som själva smaken. Kocken skall försöka få maten att se så aptitlig ut som möjligt.

4. En vass och bra kockkniv är ett av kockens viktigaste verktyg i köket.

1
2
3
4