“I mina bilder är vatten i olika former ofta ett återkommande tema. Jag tillbringade min barndom i Österbotten, men tilltalades inte så mycket av det platta landskapet. Under somrarna vistades jag ofta i Åbo och Karleby och tyckte mycket om närheten till havet som fanns där.”
Vatten är det enda ämne på jorden som finns i tre olika tillstånd; i gasform (dimma, ånga), flytande form och i fast form (is, snö). Allt liv på jorden är beroende av vatten och vatten i dess olika former har alltid inspirerat konstnärerna. Vatten uppfattas bland annat som symbol för det omedvetna i människans psyke. För en naturfotograf är ljusets samverkan med vattnet en stor inspirationskälla som erbjuder många möjligheter.
“Nu bor jag i Helsingfors och nära havet. Mina favoritfotoplatser i Helsingfors är Drumsö, Kallviksudden och Sveaborg. Jag dras till vattnet, både det stilla och det kraftfulla. Jag försöker vara mycket aktiv på vintern som är min favoritårstid.
Bilden från Kallviksudden tog jag i januari 2014. Havet var öppet och vädret var mycket kallt och jag åkte till Kallviksudden eftersom jag visste att det var en perfekt plats för att fånga det här motivet.”
Sjörök är dimma som hör till vintern. Sjöröken bildas då kall luft rör sig över vatten med högre temperatur. Avdunstningen från vattenytan mättar luften och “sjön ryker”.
“Morgonsolen och sjöröken vid Kallviksudden gav en oförglömlig upplevelse, även om det tog flera veckor att få tillbaka känseln i mina frusna fingrar.”
Svarta backen hör till de mest betydande lundområdena i huvudstadsregionen. Det finns också spår av befästningar och kullerstensgator från första världskriget i Svarta backen.
“Bilden i Svarta backen har jag tagit i en grotta i april 2014. Jag tycker om att fotografera speglingar i vatten. Då vet man inte alltid vad man ser och betraktaren kan tolka motivet på olika sätt.
När jag var nybörjare var min största dröm att fotografera vattenfall och forsar. Jag hade sett många drömlika bilder av magiska vattenfall där vattnet såg väldigt mjukt ut. Senare lärde jag mig att hemligheten bakom de mjuka magiska vattenfallen och forsarna är en lång slutartid. Man måste nästan alltid använda gråfilter eller polarisationsfilter för att begränsa ljuset in till sensorn och på så sätt använda längre slutartider.”
Ett av Islands många vattenfall fotograferade Kirsi i oktober 2014. De snötäckta bergen i bakgrunden och vattenfallet bidrar till att det finns både intressanta horisontala och diagonala linjer.
“Att fotografera vattenfall är alltid en rolig utmaning och man kan experimentera med olika slutartider; hårt och mjukt, statiskt och dynamiskt, grönt och snötäckt, varm färgskala, kall färgskala. Bilden är full av motsatser.”
I framtiden vill Kirsi prova på undervattensfotografering.
“Min första dykning var en helt underbar upplevelse. Jag har dykt två gånger på olika håll i världen, i Röda havet och på Galápagos.”
Livet under havsytan är en okänd värld för många.
“Jag har deltagit i olika internationella fototävlingar och det finns ofta en egen kategori för undervattensfotografier. På så sätt har jag åtminstone fått ta del av otroligt fina undervattensfotografier från olika delar av världen.”
1. Nämn två saker som Kirsi berättar om sin barndom.
2. Varför var Kallviksudden ”en perfekt plats” för fotografering?
3. Varför är Kirsi intresserad av undervattensfotografering?
4. Vilka olika möjligheter erbjuder vatten för en naturfotograf?
b) Planera en intervju med Kirsi. Vad skulle du fråga, och vad skulle hon svara?
c) Para ihop. Vatten har spelat en stor roll i olika mytiska sammanhang. Para ihop mytiska gestalter och förklaringar.
Seuraa meitä