7. Kroppsdelar 1200x1200

Kaninen Kalle och ekorren Ella möter en bärplockare i skogen. Djuren har aldrig sett en
människa tidigare och de förundrar sig över hennes utseende.
”Så långa armar och ben hon har!”, säger Kalle.
”Och konstiga öron”, tillägger Ella.
”Men varför har hon ingen svans?”, undrar Kalle.

Vinkkejä oppitunnin virittelyyn

Vad finns det på bilden?
Luetaan kuvaan liittyvä tarina. Opettaja voi tehostaa oppimista näyttämällä tarinan eri kohdissa mainitut kehon osat: kädet, jalat, korvat. Lopuksi voidaan arvuutella kuvan avulla ruotsinkielisiä kehon osien nimiä: ”Var finns kaninens svans? Var finns ekorrens öron?”. Oppilaat voivat vuorollaan näyttää esim. älytaululta.

 

Känner du till kroppsdelarna på svenska?
Opettaja arvuuttelee oppilailta eri kehon osia ja näyttää ne kuvasta (voidaan käyttää esimerkiksi oheismateriaalin ihmishahmoa) tai näyttämällä esim. jalkaansa tai kättänsä ”Är det här en fot? Är det här en hand?””. Oppilaat vastaavat kuorossa ”ja!” tai ”nej!”. Jos näytetään väärää kehonosaa, oppilaat voivat vuorollaan vastata esim. ”det här är foten” ja ojentaa jalkaansa.

 

Morgongymnastik
Tutustutaan kehon osien nimiin ruotsiksi aamujumpan avulla. Opettaja antaa ohjeita ja näyttää jumppaliikkeet, esimerkiksi: ”sträck armarna mot taket, lyft upp foten, snurra runt, böj och sträck fingrarna”. Oppilaat voivat myös itse keksiä jumppaliikkeitä.

Leikit ja aktiviteetit

Kungen befaller
Opettaja antaa käskyjä, esim.: ”Kungen befaller: visa handen, visa foten, visa armen..”, oppilaiden tehtävänä on reagoida mahdollisimman nopeasti. Kun opettaja jättää käskystä pois ”kungen befaller”, ei käskyä saa totella. Vuoroa voidaan vaihtaa nopeimman oppilaan mukaan tai niin, että ilman kapteenin käskyä toiminut saa olla vuorostaan kapteeni.

 

Följa John
Leikitään seuraa johtajaa-leikkiä. Opettaja antaa ohjeita, miten johtajaa seurataan ja miten hänen perässään kävellään, esim: ”klappa händerna, spring, hoppa på ett ben, skaka huvudet, sträck armarna mot sidan medan ni går”. Oppilaat voivat myös toimia johtajana ja opettaja voi auttaa kääntämään ohjeet ruotsiksi.

 

Var finns munnen var finns näsan?
Nimetään eri ruumiinosat yhdessä kopioitavan materiaalin ihmishahmon avulla. Kuva voidaan heijastaa esim. älytaululle, ja oppilaat voivat vuorotellen ympyröidä tai värittää opettajan sanoman ruumiinosan: en hand, en fot, en mun, öron. Lopuksi oppilaat voivat piirtää omalle kopioidulle hahmolleen silmät, korvat, suun, nenän ja hiukset ja leikata hahmon paperinukeksi. Vinkki! Voitte käyttää hahmoa vaatesanoja opeteltaessa ja askarrella paperinukelle myös vaatteet.

 

Parileikki
Oppilaat ovat kahden hengen joukkueissa. Lattialle asetetaan paperi. Opettaja antaa käskyn mikä kehonosa saa kerrallaan koskea paperiin: esim. händerna, fötterna, knäna, huvudet. Parit reagoivat mahdollisimman nopeasti. Voidaan myös kilpailla niin, että nopein pari saa pisteen.

 

Näsa mot näsa
Oppilaat ovat kahden hengen joukkueissa. Opettaja antaa käskyn, mitkä kehonosat vuorollaan laitetaan vastakkain: händerna, fötterna, ryggen, fingrarna jne.. Nopein pari saa aina pisteen.

 

Muistipeli kuvakorteilla
Pelataan muistipeliä kuvakorteilla. Oppilas sanoo aina kehonosan nimen ruotsiksi parin löydyttyä.

 

Numerojumppa
Sovitaan oppilaiden kanssa yhdessä luvuille 1-5 tietyt liikkeet, esim. ”ett: lyft händerna, två: snurra runt, tre: klappa magen”. Liikkeet voidaan tehdä järjestyksessä tai voidaan myös heittää noppaa ja tehdään aina kyseisen numeron liike. Ryhmä voi myös itse keksiä aamujumpan, joka toistetaan aina ennen tunnin alkua tai tunnin lopuksi.

 

Laululeikkejä
Leikkikää kehon osiin liittyvä laululeikkejä, esimerkiksi Huvud, axlar, knä och tå, Klappa händerna, Fader Abraham tai Mumindans.

 

Lautapeli
Pelatkaa lautapeliä valmiin lautapelipohjan avulla. Pelissä voi harjoitella ruoka-, vaateja eläinsanoja sekä kehonosia.

Kuuntele: loruja ja sanoja

Öga, öga, näsa, mun,
hakan, pannan
och kinden rund!
Öra, öra, nacke, hår.
Hoppas lilla magen mår!

Öga öra näsa mun
kinden den är mjuk och rund
Armar två med händer på
Mage ben och fötter små

 

 

1. klappa händerna
2. stampa fötterna
3. hoppa
4. stå på ett ben
5. gå på hälarna
6. lyfta upp andra armen
7. krypa
8. springa
9. snurra runt
10. sitta på huk

 

Lauluja

Esimerkkejä teemaan sopivista lauluista:

 

  • Huvud, axlar, knä och tå
  • Klappa händerna
  • Fader Abraham
  • Apan Anders: Upp med händerna
  • Kompisbandet: Var är tummen?
  • Kompisbandet: Honki Tonki (vrt. Fröbelin palikat – Honky tonk)
  • Mamma mu: Om det börjar regna
  • Mamma mu: Klappa händerna så fort man kan

Lauluja löytyy esimerkiksi Spotify-palvelusta.

Kopioitava materiaali