3. Djur 1200x1200

Idag är det ekorrens födelsedag. Alla är på plats: kaninen, björnen, älgen, musen, ugglan,
igelkotten och lilla fågeln.
När djuren har sjungit födelsedagsvisan är det dags för tårta.
Igelkotten ger den första biten till ekorren.
”Varsågod”, säger igelkotten.
”Tack”, svarar ekorren.

Vinkkejä oppitunnin virittelyyn

Vilka djur hittar ni på bilden?
Tutkikaa mitä eläimiä löydätte kuvasta. Opettaja voi kääntää oppilaiden löytämät eläimet ruotsiksi, tai voidaan arvuutella ruotsinkielisten sanojen perusteella mikä sana on kyseessä. esim. Var är ekorren? Var är björnen? Hittar ni en mus på bilden?  Voitte myös miettiä, mitä muita eläimiä metsässä asuu (esim. en räv, en nyckelpiga, en myra) tai miten kuvan eläimet ääntelevät.

 

en kanin
en ekorre
en igelkott
en uggla
en björn
en fågel

 

Eläinpantomiimi
Jokainen oppilas saa vuorollaan valita yhden kuvan eläimistä paljastamatta sitä muille. Sitten hän matkii eläinten ääntä ja liikkeitä, ja muiden tehtävänä on arvata ruotsinkielistä sanaa käyttäen mikä kuvan eläin on kyseessä. Oppilaat voivat arvata myös suomeksi, jolloin opettaja kertoo eläimen ruotsinkielisen nimen oikean arvauksen jälkeen. Kuvakortteja voidaan myös käyttää leikin tukena.

Leikit ja aktiviteetit

Piirileikki
Oppilaat menevät piiriin, jonka keskellä on vuorollaan aina yksi oppilas silmät suljettuina. Keskellä oleva oppilas osoittaa umpimähkään yhtä oppilasta, joka alkaa matkia jonkin tarinassa esiintyneen eläimen ääntä. Jos keskellä oleva oppilas keksii mikä eläin on kyseessä, vuoro vaihtuu ja eläintä imitoinut oppilas pääsee vuorostaan keskelle.

 

Björnen sover
Leikkikää ”karhu nukkuu”-leikkiä ruotsiksi. Yksi oppilaista kyyristyy luokan keskelle
nukkuvaksi karhuksi. Muut oppilaat kiertävät häntä laulaen (Ukkoa Nooan melodialla):

 

”Björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo.
Han är inte farlig, bara man är varlig.
Men man kan dock, men man kan dock, honom aldrig tro.”

Kun laulu lakkaa, karhu herää ja lähtee jahtaamaan muita yrittäen saada kiinni jonkun. Kun oppilas jää kiinni, hänestä tulee uusi karhu ja leikki alkaa taas alusta.

 

Kungen befaller
Leikitään kapteeni käskee-leikkiä eläinaiheilla. Opettaja sanoo jonkin tarinassa esiintyneen eläimen ja käskee matkia sitä, esim. ”Kungen befaller… härma en björn”. Oppilaat imitoivat eläimen ääntä tai liikkeitä. Kun opettaja jättää käskystä pois ”kungen befaller”, eläintä ei saa matkia. Vuoroa voidaan vaihtaa nopeimman oppilaan mukaan tai niin, että ilman kapteenin käskyä matkinut saa olla vuorostaan kapteeni.

 

KIM-leikki
Pelataan KIM-leikkiä eläinkuvakorteilla: asetetaan kortteja esim. dokumenttikameralle ja toistetaan ensin korteissa olevien eläinten nimet yhdessä ruotsiksi. Sitten oppilaat sulkevat silmänsä ja opettaja poistaa yhden kortin. Oppilaiden tehtävänä on yrittää muistaa, mikä kortti puuttuu. Samaa leikkiä voidaan leikkiä myös esim. eläinleluilla tai pehmoleluilla.

 

Alla ekorrar byter bo
Leikkiä voidaan leikkiä sisällä tai ulkona. Luokkaan voidaan tehdä vierekkäin laitetuista pulpeteista ”pesiä” oraville. Leikki alkaa niin, että oravat ovat pareittain pesien (pulpettien) alla. Kun opettaja huutaa ”alla ekorrar byter bo!”, kaikki oppilaat vaihtavat pesää niin, että kukaan ei ole uudestaan saman pesän alla eivätkä saman kaverin kanssa uudessa pesässä. Ulkona pesät voidaan sopia esim. kuusen alle, kiven viereen yms. Voidaan myös vaihdella eläinten nimiä, esim. Alla fåglar/björnar/kaniner byter bo!

 

Kom hem alla mina barn
Oppilaat seisovat rivissä luokan toisessa päässä. Opettaja käskee ”Kom hem alla mina barn!”, jolloin oppilaat vastaavat ”På vilket sätt?”. Opettaja antaa ohjeet mitä eläintä imitoiden oppilaat etenevät kohti opettajaa, esim. ”som en björn (suurin askelin), som en mus (pienin askelin), som en kanin (kyykkyhypyin)”. Oppilaat voivat myös itse keksiä eläimiä ja liikkumistapoja!

 

Lautapeli
Pelatkaa lautapeliä valmiin lautapelipohjan avulla. Pelissä voi harjoitella ruoka-, vaateja eläinsanoja sekä kehonosia.

Kuuntele: loruja ja sanoja

Spindeln klättrar uppför tråden
högt, högt upp, så ingen når den.
Men då börjar det å´ blåsa,
och så börjar det å´ regna.
Och tråden går sönder
och spindeln ramlar ner!
Och sen så ser man inte spindeln mer!

 

 

 

Kisse smyger lätt på tå,
stora björnen klampar så,
Liten kyckling hoppar så,
snälla kossor sakta gå

 

 

 1. ett djur
 2. en kanin
 3. en ekorre
 4. en igelkott
 5. en björn
 6. en älg
 7. en mus
 8. en uggla
 9. en fågel
 10. vilket är ditt favoritdjur?

 

Lauluja

Esimerkkejä teemaan sopivista lauluista:

 

 • Vi ska ut på lejonjakt (Leijonaa mä metsästän -laulu ruotsiksi)
 • Små grodorna
 • Bää bää vita lamm
 • Imse vimse spindel
 • Min lilla kråksång
 • Björnen sover

 

Lauluja löytyy esimerkiksi Spotify-palvelusta.

Kopioitava materiaali