2. Räkna 1200x1200

”Jag har två långa öron”, säger kaninen Kalle.
”Jag har en lång svans!”, svarar ekorren Ella.
”Ett, två, tre, fyra.. Vi har båda fyra tassar!”, räknar de båda två.

Vinkkejä oppitunnin virittelyyn

Vi räknar tillsammans!
Opitaan laskemaan ruotsiksi! Lasketaan yhdessä kuvasta: kuinka monta eläintä löydät? Entä kasvia? Oppilaat voivat laskea itse tai opettajajohtoisesti.

 

esim. Hur många djur/blommor finns det på bilden? Det finns … djur/blommor på bilden.

 

Lukusanakortteja voidaan käyttää virittelyn tukena. Opettaja voi myös näyttää jotakin lukusanakorteista ja oppilaat voivat kertoa, mitä kuvassa on kyseisen luvun verran. Voitte myös tehdä esimerkiksi yhteenlaskutehtäviä korttien avulla.

Leikit ja aktiviteetit

Numerojono
Laitetaan kuvakortit suuruusjärjestykseen pienimmästä isoimpaan. Lasketaan sitten numerot ääneen yhdessä. Oppilaat voivat myös kilpailla pareittain, kuka saa nopeimmin järjestettyä kortit pienimmästä suurimpaan tai suurimmasta pienimpään laskien numerot lopuksi ruotsiksi ääneen. Voidaan myös tehdä ryhmätehtävä: jaetaan jokaiselle ryhmän jäsenelle yksi numerokortti selkäpuoli ylöspäin. Kun opettaja antaa merkin, kortin saa kääntää. Ryhmän tehtävänä on muodostaa jono suurimmasta pienimpään mahdollisimman nopeasti ja lopuksi luetella numerot ruotsiksi järjestyksessä.

 

Hernepussin heitto
Kiinnitetään jokainen numerokortti pienen korin kylkeen. Opettaja sanoo numeron ruotsiksi, ja oppilaat saavat vuorotellen yrittää heittää hernepussin opettajan sanomaan numerokoriin.

 

Hoppa rep
Naruhyppelyä ruotsiksi! Laskekaa hypyt ääneen ruotsiksi. Opettaja voi päättää kuinka monta kertaa milläkin kierroksella hypitään.

 

Muistipeli kuvasanakorteilla
Pelatkaa muistipeliä kuvasanakorteilla. Kopioi kutakin kuvakorttia kaksi kappaletta ja pelatkaa muistipeliä esimerkiksi dokumenttikameralla. Numero sanotaan ääneen, kun löydetään pari. Oppilaat voivat pelata muistipeliä myös pareittain.

 

Bingo på svenska
Pelatkaa bingoa ruotsiksi. Oppilaat täyttävät ruutuihin haluamansa numerot ja opettaja luettelee numeroita satunnaisessa järjestyksessä ruotsiksi. Lukusanakortteja(*) voidaan käyttää pelin tukena niin, että opettaja sanoo luvun ruotsiksi ja näyttää sitten lukusanakortin esimerkiksi dokumenttikameralla.

Kuuntele: loruja ja lauluja

Äppel, päppel, pirum, parum.
Kråkan satt på tallekvist.
Hon sa ett, hon sa tu,
ute ska du vara nu!

 

 

Spindelmor har åtta ben
sex har mamma myra
kossan går på klöveräng
kliver fram på fyra
men – HAN har bara två men han springer fort ändå!

 

 

1. ett
2. två
3. tre
4. fyra
5. fem
6. sex
7. sju
8. åtta
9. nio
10. tio
11. hur gammal är du?
12. hur mycket är klockan?

 

Lauluja

Esimerkkejä teemaan sopivista lauluista:

 

  • Fem små apor hoppade i sängen
  • En elefant balanserade
  • Fem små ankungar
  • Var bor du lilla råtta?

 

Lauluja löytyy esimerkiksi Spotify-palvelusta.

Kopioitava materiaali