Så som i Finland, hör gravlax
också till ett svenskt julbor.
Man gravar laxen genom att
fisken får ligga svalt i en blandning
av salt socker och dill i några dagar.
Kål brukar traditionellt höra
till ett svenskt julbord,
speciellt brysselkål.
Brysselkålen kokas,
steks eller ugnrostas.
Julskinka hör till julbordet
såväl i Sverige som i Finland.
Istället för julskinka serverar
man också tjocka revbensspjäll,
som är ett gammalt svenskt julrätt.
Finländarna brukar äta
knackkorvar på nyåret
och valborg, men i Sverige
hör de också till julbordet.
Förr i tiden lagade många
familjer korven själv.
Svenskarna är kända för sina
köttbullar och såklart hör de
även till julbordet!
Köttbullar är en klassiker på
det svenska julbordet.
I Finland brukar man duka
rosoll till jubordet, medan i
Sverige äter man rödbetssallad.
Salladen är tillredd av kokta rödbetor,
majonnäs och créme fraiche.
Janssons frestelse är en
riktig klassiker på ett svenskt
julbord! Maträtten tillreds av
potatis, ansjovisfiléer och grädde.
Inlagd sill är ett måste på ett
traditionellt svenskt julbord.
Sillen finns i olika smaker,
t.ex. löksill och senapssill,
och man kan välja vad man
vill servera.
Julmust är ett traditionellt
svenskt juldryck som ofta
serveras till julmaten.
Receptet på julmusten är
hemligt, men drycket
innehåller åtminstone
humle och malt.
Svenskt julbord
Inleda lektionen med att diskutera om svenskt julbord. Vad vet du om svenska julmatstraditioner?
1. Bekanta dig med bilden ovan där du ser ett svenskt julbord. Diskutera:
- Vilka maträtter ser du på bordet?
- Vilka av maträtterna ovan brukar också finnas på ett finskt julbord?
2. Vad äter svenskana under julen? Läs texterna genom att klicka på bollarna.
Hitta fler tips i serien Veckans tips!