Filmoteket

Svenska nu och Walhallas filmotek

Filmotek-huvudbild

Filmutlåning till skolan! På Filmoteket kan lärare i finska skolor låna ut DVD-filmer för visning i skolan. Urvalet riktar sig till årskurs 6, årskurserna 7-9 och gymnasiet, och utlåningen är gratis. Närmare information om de enskilda filmerna hittar du nedan. Filmbyrån Walhalla koordinerar utlåningen, och filmen ska beställas senast två veckor innan visningen. Läraren bokar en film genom att fylla i alla fält i bokningsformuläret och skicka in det enligt anvisningarna. Det kommer ett svar på given e-post. Efter filmvisningen returneras filmen enligt medföljande anvisningar. När Filmoteket har bekräftat att filmen du har bokat är tillgänglig skickar vi dig filmen på DVD per post. Rättigheten att visa filmen enligt din bokning ingår i tjänsten.

För frågor kontakta Walhalla: toimisto@walhalla.fi / Tfn. 040 548 63 93

Klicka här för att komma till Bokningsformuläret!

Filmkamraten_logo_punainen_RGBNYHET: Nu kan du beställa filmer också för visning till svenskundervisningen i lågstadiet. Följande filmer kan beställas:

  • Tsatsiki, morsan och polisen
  • Lassemajas detektivbyrå – von Broms hemlighet
  • Isdraken
  • Iris
  • Sune i Grekland – All inclusive
  • SOS Svartskär

Bekanta dig med filmerna och det pedagogiska materialet på www.filmkamraten.fi Filmkamraten erbjuder ett nytt och unikt filmpedagogiskt material på svenska. Beställ filmerna via Filmotekets bokningsformulär.

Du kan välja mellan följande filmer på Filmoteket:

Filmerna är textade till finska, med några undantag (instruktioner vid filmpresentationen). Notera åldersrekommendationerna.

Aerobics – A Love Story

Sverige (2015) Regi: Anders Rune
F-12, 74 min
Drama
Lämpar sig för gymnasister och äldre studerande.
Textning på finska

En rörande och tankeväckande film om kärleken och frågan om vem som har rätt till den. Unga Maria har en utvecklingsstörning och bor därför med sin överbeskyddande syster. En dag träffar hon Janne i smyg och blir förälskad. Det här är precis var Maria har längtat efter – ett vanligt liv, kärlek och partnerskap, men utvecklingsstörningen gör att det förälskade paret bemöts på ett annat sätt.

Pojkarna
Girls Lost

Sverige (2015) Regi: Alexandra-Therese Keining
F-12, 106 min
Drama
Lämpar sig från åk 7 och uppåt.
Textning på finska

Pojkarna baserar sig på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman. Filmen handlar om tre 14-åriga flickor som i ett växthus dricker saft ur en konstig blomma och förvandlas till pojkar. I växthuset bygger de upp en egen, magisk värld. På ett fantasifullt sätt skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek. Filmen ställer också frågan om kön rentutav är något vi själva skapar och inte föds till. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto i september 2015. Sedan dess har den visats på flera filmfestivaler, t.ex. i Rom, Chicago och Haugesund där den fått ett fint mottagande av både publik och kritiker.

Min lilla syster
Pieni siskoni

Pieni_siskoniSverige (2015) Regi: Sanna Lenken
F-12, 95 min
Drama
Lämpar sig från åk 6 och uppåt.
Textning på finska

12-åriga Stella beundrar sin skönskrinnande storasyster Katja. Snart inser hon dock att Katja kämpar med ätstörningar. Då föräldrarna äntligen ser problemet berör det hela familjen och sjukdomen slår sprickor i deras vardag. I filmen behandlas denna svåra sjukdom klarsynt med en lagom dos av humor. Filmen, som delvis bygger på regissörens egna upplevelser, belönades på de internationella filmfestivalerna i Berlin och Göteborg.

Snabba cash
Rahalla saa

snabbacashSverige (2010)
Regi: Daniél Espinosa
F-15, 127 min
Action, drama, thriller
Rekommenderas för årskurs 9 och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Adrenalinet slås på direkt i Snabba cash. Vi möter Stockholms överklass och från undervärlden chilenaren Jorge på väg mot friheten, svennen Johan ”JW” Westlund i full färd att förvandla sig från fattig ekonomistudent till oberörd Stureplansstekare och den serbiska gangstern Mrado. Snabba cash är en thriller som håller internationell klass och är en självständig version av Jens Lapidus roman med samma namn.

I taket lyser stjärnorna
Kattona tähtitaivas

i taket lyser filmotekSverige (2009)
 Regi: Lisa Siwe
T, 90 min
Drama
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Filmen är en varm, sorglig och ändå livsbejakande beskrivning av den stora katastrofen när mamma ska dö. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?

filmrulle

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Hallonbåtsflyktingen
Vadelmavenepakolainen

Vadelmavenepakolainen_pressi11Sverige (2014) Regi: Leif Lindblom
F-7, 94 min
Komedi
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Mikko Virtanen är en finsk man som hatar allt som är finskt. Han har sedan barn velat lämna den stora tystnaden, risbastun och knivslagsmålen och leva ett bättre liv som en svensk man. På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael som har tröttnat på hela den svenska lagomheten. På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse: Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli en äkta svensson. Nu ska han bara lära känna sin nya svenska familj. Hallonbåtsflyktingen är en dramakomedi med svart humor som bygger på den hyllade boken av Miika Nousiainen.

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Återträffen
Luokkajuhla

luokkajuhla_4Sverige (2013) Regi: Anna Odell
88 min
Drama
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

I Återträffen bjuder Anna Odell in oss till sin egen klassåterträff 20 år efter att eleverna har slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Äta sova dö
Syödä nukkua kuolla

ata-sova-do-filmotekSverige (2012) Regi: Gabriela Pichler
T, 104 min
Drama
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

20-åriga Raša jobbar på en fabrik och bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne och det är hon som försörjer de båda. Då Raša förlorar sitt jobb börjar hennes kamp för att stanna kvar i sin by.  Äta sova dö är ett starkt drama om arbetslöshet, immigration och landsbygdens avfolkning med en lågmäld humor. Filmen vann fyra Guldbaggar, bl.a. för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Lärjungen
Oppipoika

oppipoika-screenshotFinland (2013) Regi: Ulrika Bengts
F-12, 93 min
Drama
Rekommenderas för årskurs 6 i lågstadiet, högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska

Sommaren 1939 åker 13-årige Karl till en avlägsen fyrö för att bli fyrmästare Hasselbonds lärjunge. Karl kämpar för att få bli kvar på ön medan fyrmästarens son Gustaf längtar till havs eftersom han drömmer om att bli sjökapten. Vänskapen mellan pojkarna ställs på prov då Karl blir tvungen att göra flera svåra moraliska val som påverkar alla på ön. Lärjungen är en psykologisk thriller om maktens mekanismer. Den handlar om hur kraven på total underkastelse urholkar den som utsätts för dem. Men Lärjungen är också ett mörkt familjedrama om en sons villkorslösa kärlek till en far som förnekar honom. Filmen utspelar sig i det öppnaste av slutna rum: en ö med obruten horisont i alla riktningar. Lärjungen är inspelad på den åländska fyrön Lågskär sommaren 2012.

filmrulle

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Vi är bäst!
Me ollaan parhaita!

vi-ar-bast-filmotekSverige (2013) Regi: Lukas Moodysson
T, 102 min
Drama
Rekommenderas för högstadiet.
Textning på svenska och finska

Filmen Vi är bäst! utspelar sig i Stockholm år 1982 och handlar om Bobo, Klara och Hedvig, tre tjejer i sjuan, som drar runt på gatorna och babblar. De är modiga och tuffa, förvirrade och knasiga, har hemklippta punkfrisyrer och ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan. Tjejerna grundar ett punkband, tar plats och bokar reptid på fritidsgårdens replokal. Lukas Moodyssons Vi är bäst! är en feelgood-film med mycket hjärta, energi och musik. I rollerna: Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne.

filmrulle

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk

Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk

Sverige (2015) Regi: Karin af Klintberg och Anders Helgeson
T, 92 min
Dokumentär
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska

Det somaliska bandylandslaget ska till Sibirien på bandy-VM. De har aldrig hållit i en klubba eller haft på sig skridskor.  Laget bildades som ett integrationsprojekt signerat av entreprenören Patrik Andersson. Spelarna hämtas från den somaliska minoriteten i Borlänge, bandylegendaren Per Fosshaug tränar laget och den dynamiska duon Fredrik Wikingsson och Filip Hammar agerar påhejare från sidan.

“Bandykomedi som når hjärtat. Trevligt folk är en underhållande och mycket rörande integrationskomedi.” Mårten Blomkvist, DN

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Kortfilm: En sparv i tranedans
Lyhytelokuva: Varpusen suudelma

varpunenFinland (1992)
 Regi: Claes Olsson
,
53 min
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

En sparv i tranedans utspelar sig i en skolmiljö i 1910-talets Helsingfors. 16-åriga Erik är en artig, ödmjuk och blyg yngling som kommer från en vanlig borgarfamilj. Erik blir förtjust i sin klasskamrat Betsy, klassens skönhet. Betsy är däremot ett rikemansbarn och i en egen klass för sig. Trots det vill hon gå på en traditionell skoldans tillsammans med Erik. Den fina festen går dock inte såsom Erik hade tänkt sig: Betsy har bara lekt med honom, och kvällen slutar i besvikelsens tårar.

En sparv i tranedans handlar om den första kärleken, kulturkrockar och främlingskap. Filmen är baserad på en novell av den finlandssvenska författaren Runar Schildt. Novellen utkom första gången 1915 i samlingen Asmodeus och de tretton själarna: samt tre noveller. Vi rekommenderar att använda både filmen och novellen i undervisningen.

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Kortfilm: Djurens dag
Lyhytelokuva: Eläinten päivä

djurFinland (2011) Regi: Tommi Seitajoki
T, 30 min
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på engelska (BluRay)/ingen textning (DVD)

Kortfilmen Djurens dag berättar om den blyga och lättskrämda Ylva som genom sitt fönster följer världens gång, men ännu noggrannare följer hon sin granne Henrik. På Djurens dag ordnas det en karneval och där får Ylva en chans att ta en annan roll med att ha på sig en djurmask och med hjälp av detta äntligen ta kontakt med Henrik. Men på midnatten måste alla masker tas av och Ylva blir tvungen att avslöja den hon på riktigt är.

TILLGÄNGLIG IGEN VÅREN 2018
Kortfilm: Svart, vitt, rött
Lyhyelokuva: Mustaa, valkoista, punaista

varitFinland (1997) Regi: Claes Olsson
27 min
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Maria är en ung kvinna som plockar upp den liftande Jonas på den österbottniska slätten. Jonas är en godmodig och pratglad beväring, men det är en ensidig dialog, för Maria har annat att tänka på. Hon är gravid och funderar på abort. Det hettar till när Jonas ifrågasätter hennes beslut, och när de kör över en hare utvecklas deras slumpmässiga möte till en berättelse om människans ansvar, moraliska val, liv och död. Svart, vitt, rött är en film med ett allvarligt tema, men den har även plats för humor och en betryggande optimism.