Nätverket Svenska nu motiverar och inspirerar finskspråkiga barn och ungdomar i hela landet att våga använda svenska. Nätverket erbjuder levande möten med Sverige och svenskan i skolans värld och lyfter fram kulturupplevelsernas roll och betydelse för språkinlärningen och pedagogiken. Svensklärarna känner till verksamheten och använder sig av nätverkets program. Svenska nu verkar för ett tvåspråkigt Finland och engagerar sig i frågor som berör svenskundervisningen.
Vi främjar växelverkan mellan svenskan och andra skolämnen och följer samtidigt de övergripande målsättningarna i skolans läroplan. Vi skapar mötesplatser och dynamik i språkinlärningen. Detta gör vi tillsammans med lärare, skolor och övriga aktörer inom utbildningssektorn.
Nätverket Svenska nu har en styrgrupp som består av relevanta parter för nätverket. Styrgruppen fastställer nätverkets mål, budget, verksamhetsplan och styrdokument. Styrgruppsmedlemmarna bidrar med sin expertis och idkar kritisk översyn över projektets verkställighet.
Medlemmar i Svenska nu-nätverkets styrgrupp år 2020
Kari Jukarainen, Språklärarförbundet i Finland SUKOL rf
Jenny Kanerva, ambassadråd för kommunikation och kultur vid Sveriges ambassad
Gunvor Kronman, Hanaholmens VD; ordförande
Elina Lehto-Häggroth, tidigare vice stadsdirektör vid Vanda stad
Berndt-Johan Lindström, utbildningsombudsman vid Svenska Kulturfonden
Yvonne Nummela, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen
Tea Pasanen, viceordförande för Saga r.f.
Satu Pessi, ordförande för Svensklärarna i Finland rf
Erik Rosenlew, ordförande för Svenska Kulturfonden i Björneborg
Paula Rossi, professor vid Uleåborgs universitet
Terhi Seinä, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen
Pär Stenbäck, minister
Marjo Vesalainen, undervisningsråd vid undervisnings- och kulturministeriet
Niklas Wahlström, ansvarig för utbildning vid Svenska Folkskolans Vänner
Monika Wirkkala, enhetschef vid Svenska institutet
Nätverket Svenska nu koordineras av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Svenska nu:s delegationsmedlemmar deltar i nätverkets påverkansarbete och fungerar som ambassadörer för svenska språket. Tidigare statsminister Paavo Lipponen fungerar som projektets beskyddare och ordförande för delegationen. I delegationen är framstående personer från olika samhällssektorer i Finland och Sverige representerade.
Svenska Institutet/ Svenska utrikesdepartementet, Undervisnings- och kulturministeriet i Finland, Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Svenska Folkskolans Vänner, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Stiftelsen Tre Smeder, Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla, Aktiastiftelsen i Vanda, Svenska litteratursällskapet i Finland, Hugo Bergroth-sällskapet och Kulturfonden för Sverige och Finland.
Nätverket Svenska nu strävar kontinuerligt efter att förnya och förbättra sitt programutbud. Vartannat år arrangerar Svenska nu ett öppet utrop, en call for contribution, där kultur- och andra aktörer har chansen att föreslå nya skolprogram. Nästa utrop arrangeras våren 2021.
Svenska nu söker aktörer både från Sverige och Finland. Programmen skall stöda svenskundervisningen i skolan och anpassas till skolornas lektionstider 45–75 min. Svenska nu betalar ett arvode för skolprogrammen.
Svensklärare har också möjlighet att skicka in önskemål på program och turnéorter via bokningsblanketten genom att välja alternativet Övriga önskemål till skolan? i bokningsblanketten.